20-04-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Według Światowej Organizacji Zdrowia dostarczamy sobie zbyt dużo cukru w diecie i więcej energii powinniśmy zyskiwać z innych składników odżywczych. Nie jest to jednak łatwe, ponieważ cukier nie znajduje się jedynie w produktach, które kojarzymy jako słodkie, np. słodyczach, ale „ukryty" jest w rozmaitych artykułach, m. in. ketchupie, sosach, etc. Warto jednak szczególnie uważać na ilość cukru w diecie, bo jego nadmiar może silnie zaburzać pracę organizmu.
Oporność na insulinę
Nadmiar sprzyja oporności na . Dzięki insulinie, glukoza, czyli cukier we krwi, może przedostawać się do komórek i stawać się substratem dla przemiany w energię. Jednak jej nadmiar jest bardzo szkodliwy dla działania wielu narządów. Jeśli powtarza się stan zbyt dużej ilości glukozy w krwioobiegu i organizm musi wytwarzać ciągle więcej insuliny, po jakimś czasie komórki stają się oporne na ten hormon i prowadzi to do stałego naddatku glukozy. Insulinooporność otwiera drogę rozwojowi zespołu metabolicznego i .
Zagrożenie dla wątroby
Wszelki dostarczany nam z diety cukier jest rozbijany na prostsze formy, czyli glukozę i fruktozę (tej ostatniej nasz organizm nie jest w stanie wyprodukować samodzielnie). Jeśli chodzi o ten drugi rodzaj, w większej ilości jest metabolizowany przez wątrobę. Gdy przyjmuje się jego zbyt dużą dawkę przez dłuższy czas, wątroba musi go magazynować, ale taki nadmierny „bagaż" prowadzi do stłuszczenia watroby, czyli poważnej choroby tego organu, która może prowadzić do dysfunkcji tego narządu.
Wyższe ryzyko raka
Jak wiadomo, rozwój raka występuje w wyniku niekontrolowanego wzrostu i namnażania się komórek. Tymczasem jednym z hormonów, który ma wpływ na te procesy, jest właśnie insulina. Zdaniem części lekarzy, to stałe podwyższenie poziomu insuliny może przekładać się na wzrost ryzyka nowotworów.
Możliwość uzależnienia
Cukier uzależnia. Wszystko dlatego, że dostarczenie go do organizmu skutkuje zwiększeniem produkcji dopaminy, hormonu związanego z układem nagrody w naszym mózgu, a więc poprawą samopoczucia. W przypadku osób podatnych na , chęć sięgania po wypełnione cukrem produkty będzie coraz silniejsza...
Możliwość szybszego rozwoju demencji
Uczeni przypuszczają, że nadmierne dawki cukru mogą wpływać na przyspieszenie procesów związanych z . Badania wykonywane post mortem dowiodły, że najbardziej zniszczone obszary ludzkich mózgów odznaczały się podwyższonym poziomem glukozy, podczas gdy zdrowe tkanki zazwyczaj miały mniejszą ilość tej formy cukru.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »