Strona głównaZdrowieJogurt zmniejsza stany zapalne

Jogurt zmniejsza stany zapalne

Stany zapalne w organizmie to naturalna reakcja, ale jeżeli się przedłużają, wywołują poważne szkody. Przewlekłe stany zapalne sprzyjają m. in. zaburzeniom pracy jelit, zapaleniu stawów i astmie. Poza tym mają związek z otyłością, zespołem metabolicznym, chorobami układu krążenia i innymi chorobami przewlekłymi. Z badań wynika, że chroniczne stany zapalne mogą być zmniejszone poprzez picie jogurtów.
Jogurt zmniejsza stany zapalne [Fot. ji_images - Fotolia.com] nierzadko są zmniejszane przy pomocy leków takich, jak , czy naproksen. Farmaceutyki jednak niemal zawsze dają jakieś efekty uboczne. Dlatego eksperci polecają szukanie naturalnych sposobów na złagodzenie istniejących zapaleń. Jednym z elementów takiego działania jest unikanie czynników prowadzących do reakcji zapalnych, czyli m. in. ograniczenie ilości wypijanego alkoholu, niepalenie , etc. Innym jest wprowadzenie takich elementów stylu życia, które pomagają osłabić stany tego rodzaju, chodzi tu głównie o dietę oraz regularną aktywność fizyczną.

W ramach badań sprawdzono, na ile może pomóc zmniejszyć stan zapalny poprzez poprawę stanu wyściółki jelitowej, zapobiegając powstawaniu endotoksyn, czyli prozapalnych cząsteczek wytwarzanych przez drobnoustroje jelitowe, które następnie przedostają się do krwioobiegu.

W testach wzięło udział 120 kobiet w wieku przed , z których połowa cierpiała na otyłość. 60 kobiet (i otyłych, i o normalnej wadze) codziennie przez 9 tygodni jadło 350 ml nieskotłuszczowego jogurtu. Od uczestniczek kilkakrotnie w różnych odstępach czasu pobierano próbki krwi, aby zmierzyć poziom biomarkerów wskazujących na obecność toksyn związanych z rozwojem stanów zapalnych. Ustalono, że kobiety, które jadły jogurty, miały po jakimś czasie znacznie lepsze wyniki niektórych kluczowych markerów, takich jak TNF-α, białka aktywującego zapalenie.

Co więcej, odkryto, że w przypadku jedzenia tłustych, bardzo obciążających organizm posiłków, zjedzenie dodatkowo jogurtu zmniejszyło ilość kluczowych biomarkery endotoksyn Ponadto pomogło również poprawić metabolizm glukozy u otyłych uczestniczek, przyspieszając obniżenie poziomu glukozy we krwi po posiłku.

Wyniki badań przedstawiono w magazynie Journal of Nutrition.

Zobacz także

 

 

Skomentuj artykuł:

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Hospicja.pl
  • EWST.pl
  • Kobiety.net.pl
  • Oferty pracy

  X   Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych, marketingowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w Polityce Prywatności. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane w pamięci Twojego urządzenia, możesz to zmienić za pomocą ustawień przeglądarki.   X