Strona głównaZdrowieGotowanie w woreczkach i picie z plastiku bezpieczne dla zdrowia

Gotowanie w woreczkach i picie z plastiku bezpieczne dla zdrowia

Nylonowe woreczki do gotowania i tekturowe kubki wyłożone plastikiem to udogodnienia, które ceni sobie wielu ludzi, choć badanie przeprowadzone przez ACS Environmental Science & Technology sugeruje, że są one znaczącym źródłem nanocząstek. Plastik w tych produktach uwalnia biliony małych cząstek do każdego litra wody, z którą się stykają. Według ekspertów, poziomy te jednak mieszczą się w przepisowych limitach.
Gotowanie w woreczkach i picie z plastiku bezpieczne dla zdrowia [fot. Alexa from Pixabay]
Tworzywa sztuczne dopuszczone do kontaktu z żywnością są wykorzystywane do przygotowywania różnych codziennych . Na przykład nylonowe torby do pomagają utrzymać wilgoć podczas pieczenia i ułatwiają zachowanie czystości kuchenki. Papierowe kubki wyłożone mają utrzymywać ciepło napojów i zapobiegać ich wyciekaniu. Wcześniej wykazano, że niektóre tworzywa sztuczne, w tym polipropylenowe butelki dla niemowląt i torebki herbaty z politereftalanu etylenu, mogą uwalniać mikroskopijne cząsteczki do ogrzanych cieczy, chociaż konsekwencje ich spożycia dla zdrowia ludzi są niejasne. Badacze chcieli więc sprawdzić, czy folie z tworzywa sztucznego przeznaczone do kontaktu z żywnością mogą być również źródłem cząstek plastiku.

Uczeni wlali wodę o temperaturze pokojowej lub gorącą do nylonowych woreczków i tekturowych kubków wyłożonych polietylenem o niskiej gęstości od różnych producentów. Po godzinie do litra wody w każdej torebce przedostało się 35 bilionów plastikowych nanocząstek. Kiedy zespół wlano gorący płyn do kubków, po 20 minutach w płynie znalazło się 5,1 biliona plastikowych nanocząstek na litr. Oba materiały uwalniały znacznie mniej nanocząsteczek do wody o temperaturze pokojowej. Jak obliczono, trzeba by wypić 13 filiżanek gorącej wody z kubka wyłożonego plastikiem lub pół litra z torby do gotowania, aby przyjąć równowartość jednej cząsteczki nanoplastiku na każde siedem komórek w ciele. Zauważono jednak także, że liczba cząstek, które przedostawały się z plastiku spożywczego zarówno do gorącej wody, jak i tej o temperaturze pokojowej, ciągle pozostaje poniżej poziomów uznanych za niebezpieczne dla ludzi przez Agencję ds. Żywności i Leków.

Na podstawie:

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Hospicja.pl
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • EWST.pl
  • Oferty pracy