16-04-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jeśli często jesz czerwone, przetworzone mięso, narażasz swoją wątrobę na poważną chorobę. Częste jedzenie czerwonego przetworzonego mięsa ma związek z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby.
Duże ilości w diecie mogą wywoływać niealkoholową i .
W ciągu ostatnich kilku dekad znacznie zwiększyliśmy ilość czerwonego przetworzonego mięsa w tygodniowym jadłospisie. Kolejne badania wskazują jednak, że nie był to dobry krok, bo częste sięganie po produkty tego rodzaju zwiększa ryzyko różnych nowotworów, a także sprzyja oraz .
Do testów mających na celu określenie wpływu czerwonego mięsa na wątrobę zaproszono ludzi w wieku 40-70 lat. Uczestnicy zostali poddani kolonoskopii i badaniom przesiewowym wątroby kilkakrotnie w odstępie paru lat. Z badań wykluczono osoby cierpiące na wirusowe choroby wątroby i nadużywajace alkoholu.
Okazało się, że częste jedzenie czerwonego przetworzonego mięsa ma związek z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby, niezależnie od ogólnej ilości tłuszczów nasyconych i oraz innych czynników ryzyka, takich jak poziom BMI. Poza tym, szczególnie gdy mięso było przygotowywane w niezdrowy sposób, tzn. poddane bardzo wysokiej obróbce termicznej, jego jedzenie wiązało się również z wyższym zagrożeniem insulinoopornością.
Jak wskazują autorzy badań z Uniwersytetu w Hajfie, uzyskane wyniki nie oznaczają, że trzeba przejść na wegetarianizm. Czerwone mięso dostarcza nam ważnych składników niezbędnych do normalnego funkcjonowania organizmu, takich jak żelazo, cynk, czy witamina B12, niemniej warto ograniczyć dawki tego produktu w diecie i starać się je przygotowywać w zdrowszy sposób, tzn. unikając nadmiernego smażenia lub grillowania.
O badaniach napisano w Journal of Hepatology.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »