Strona głównaZdrowieZmniejszenie ilości soli w diecie obniża ciśnienie

Zmniejszenie ilości soli w diecie obniża ciśnienie

Naukowcy z Trial of Non-pharmacologic Interventions in the Elderly (TONE) wykazali, że zmniejszenie ilości soli w diecie skutkuje obniżeniem ciśnienia krwi.
Zmniejszenie ilości soli w diecie obniża ciśnienie [© Daniel Täger - Fotolia.com] Badaniami objęto prawie 700 osób w wieku 60-80 lat, u których było obniżane do 145/80 mm Hg lub jeszcze bardziej dzięki stosowaniu odpowiedniego leku. Każdy uczestnik został przypisany do jednej z czterech grup: pierwsza miała zmniejszyć masę ciała i ilość sodu w diecie, druga - zmniejszyć jedynie poziom spożycia sodu, trzecia - obniżyć jedynie wagę masy ciała, czwarta natomiast nie zmieniała niczego w stylu życia. Tylko uczestnicy z nadwagą, w oparciu o oszacowanie ich tkanki tłuszczowej, kwalifikowali się do jednej z grup mających na celu odchudzanie.

Osoby z grupy odchudzania i zmniejszenia ilości sodu regularnie spotykali się z dietetykami. Ci, którzy trafili do grupy mającej obniżyć poziom sodu, byli uczeni jak to zrobić, by w codziennej nie było go więcej niż 1840 mg (2300 mg to górna zalecana granica). Po trzech miesiącach u każdego uczestnika stopniowo zmniejszano dawki leku na nadciśnienie.

Poziom ciśnienia był monitorowany, by mieć pewność, że nie osiąga wartości zagrażającej życiu. W przypadku nieakceptowanego podwyższenia ciśnienia, ponownie zastosowano medykamenty. Przez 2,5 roku uczeni obserwowali stan zdrowia uczestników odnotowując po jakim okresie konieczne było powtórne podawanie pacjentom leków.

Osoby z grup mających obniżyć ilość sodu w diecie ograniczyły jego spożycie o 900 mg (tj. ekwiwalent mniej niż 0,5 łyżeczki) Po trzech miesiącach odnotowano istotne zmniejszenie poziomu ciśnienia. Po ponad dwóch latach spostrzeżono, że nastąpiło znaczne obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. U 43 proc. osób z grupy o zmniejszonej konsumpcji sodu ciśnienie krwi, pomimo niestosowania leków, było na normalnym poziomie. U pozostałych grup zażywanie leków okazało się konieczne o wiele szybciej.

Aby zmniejszyć ilość sodu, należy czytać etykiety na produktach i wybierać wersje artykułów „bez dodatku " lub „zmniejszona ilość sodu" oraz ograniczyć ilość soli dodawanej do przygotowywanych samodzielnie posiłków.

Wyniki badań opublikowano w Archives of Internal Medicine.

Przeczytaj także


Nadciśnienie - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • eGospodarka.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • Oferty pracy