16-03-2010
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Doktor Nita Forouhi, badaczka, która prowadziła długoterminowe badanie w Addenbrookes Hospital w Cambridge, radzi: - Kluczem do sukcesu jest kontrola kalorii do samego rana. Trzymaj się starego przysłowia: „śniadanie zjedz królewskie, obiad książęcy, a kolację żebraczą".
Jej porady są aktualne. Odsetek ludzi w Polsce spełniających kryteria otyłości to 22% kobiet i 15% mężczyzn. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że wielu z nich nie jada śniadań, bowiem badacze znaleźli związek między rezygnacją z porannego posiłku, a problemami z wagą.
Naukowcy zaprosili do badań ponad 6700 mężczyzn i kobiet w wieku 40 - 75 lat. Na początku uczestnicy zostali zważeni i zmierzeni oraz poproszeni o podanie szczegółów na temat ich codziennych nawyków żywieniowych. Partycypantów zapytano również o styl ich życia, w tym o aktywność fizyczną i nałogi, m. in. palenie papierosów. Badania trwały cztery lata, pod koniec tego okresu ponownie zważono i zmierzono uczestników.
Wyniki, opublikowane w American Journal of Epidemiology, wykazały, że chociaż wszyscy przybierali na wadze w okresie badań, ci, którzy dostarczali znaczną dzienną część kalorii dzięki śniadaniu, zyskali o wiele mniej kilogramów niż ci, którzy zwykle rezygnowali ze śniadania i pierwszy posiłek jedli później.
- Dostarczanie większej porcji kalorii w godzinach porannych robi różnicę - powiedziała doktor Forouhi. - Polecam jedzenie porządnego śniadania, oczywiście zdrowego. Niezmiennie dobrym zastawem są: świeże owoce, zboża i ciemne pieczywo.
Dlaczego śniadanie związane jest z lepszą kontrolą swojej wagi? Jedna z teorii mówi, że ludzie, którzy jedzą śniadanie, to zwykle osoby prowadzące zdrowy styl życia. Jednak dr Forouhi i jej zespół stwierdził, że korzystny wpływ obfitych śniadań pozostał niezmieniony nawet po uwzględnieniu innych czynników, takich jak aktywność fizyczna, palenie tytoniu i przynależność do klasy społecznej.
Forouhi uważa, że możliwe są dwa wyjaśnienia. Po pierwsze, głodzenie organizmu pozbawiając go śniadania, a następnie przyjmując posiłek w późniejszym czasie może powodować zmiany hormonalne i wpływać na metabolizm tak, że organizm odkłada więcej tłuszczu. Po drugie, można także zaobserwować, że ludzie, którzy jedzą śniadanie, na ogół spożywają później mniej przekąsek.