Strona głównaZdrowieZdrowe jedzenie? Niekoniecznie

Zdrowe jedzenie? Niekoniecznie

Część tzw. zdrowego jedzenia okazuje się być mniej pożywnym, choć funkcjonuje w świadomości przeciętnego konsumenta jako bardzo wartościowa. Jeśli planujesz swoją dietę biorąc pod uwagę na ile dany produkt jest odżywczy i jakie, potrzebne konkretnie dla twojego organizmu, składniki zawiera, warto zapoznać się z informacjami na temat niektórych pokarmów.
Zdrowe jedzenie? Niekoniecznie [© mangostock - Fotolia.com] Oto produkty, które należy kupować z większą dozą ostrożności:

Jogurt
Jogurt zawiera dużą ilość białka, wapnia, witaminy, często sięgają po ów produkt sięgają ludzie, którzy nie tolerują cukru zawartego w mleku, czyli laktozy. W jogurtach znajdują się też bakterie pozytywnie wpływające na proces trawienia. Trzeba jednak pamiętać, że jogurty składają się także z cukrów i dodatków smakowych oraz tłuszczu, których ilość jest czasem stanowczo większa, niż przewiduje to zdrowa dieta. Znacznie zdrowiej jest spożywać jogurt naturalny owocami lub odrobiną dżemu dodanymi przez samego konsumenta.

Ryby
Jedzenie ryb przynosi wiele zdrowotnych korzyści, są dobrym źródłem białka, witamin, minerałów, ponadto wiele z nich zawiera minimalną ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, są za to bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 pomocne w redukowaniu kwasów tłuszczowych. Ryby spożywane z ośćmi – sardynki, bądź łosoś z puszki dostarczą twojemu organizmowi także wapnia, fosforu i fluoru. Składają się również z selenu, który stanowi antyutleniacz, chroni czerwone krwinki oraz błony komórkowe przed działaniem wolnych rodników.

Ryby mogą jednakże zaszkodzić, niektóre bowiem, szczególnie duże, jak rekin czy tuńczyk, mogą zawierać rtęć. Zdarza się także, że w hodowlanym łososiu znajduje się PCB (grupa trucizn przemysłowych). Ponadto często jadamy ryby niezdrowo przyrządzone- panierowane, bądź smażone. Zanim więc zdecydujemy się na potrawę z ryby, powinniśmy wybrać odpowiedni jej gatunek i zastanowić się nad jej najlepszym przygotowaniem.

Zielona herbata
Zielona herbata była postrzegana jako zdrowy napój przez ponad 1000 lat. „Kissa Yojoki”, czyli „Księga herbaty”, która została napisana przez japońskiego mnicha Eisai w 1191 roku, opisuje, że zielona herbata ma pozytywny wpływ na najbardziej istotne organy, głównie na serce. Także współczesne badania, przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Yale i opublikowane w 2006 Journal of the American College of Surgeons dowodzą, że zielona herbata wspomaga działanie układu krwionośnego. Polifenole w niej zawarte są przeciwutleniaczami, powstrzymują zlepianie się płytek krwi, niweluje poziom lipidów i nie dopuszcza do utleniania „złego” cholesterolu LDL.

Wykorzystując popularną opinię o zielonej herbacie, firmy chętnie ją produkują , z tym, że taka herbata zawiera zazwyczaj dodatki, których powinniśmy unikać, m. in. zbyt dużo cukru.

Popcorn
Popcorn może stanowić zdrową przekąskę, jest bogaty w błonnik i niskokaloryczny,dopóki nie dodamy doń oleju i soli. Większość ludzi spożywa popcorn w sposób, którego powinniśmy unikać, wspomniane dodatki czynią go bowiem bombą kaloryczną. Warto więc spróbować przygotować popcorn bez tłuszczu, np. za pomocą gorącego powietrza.

Joanna Papiernik / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Zobacz także

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 23:02:36, 09-11-2009 Henryk01

    w 100% się zgadzam
  • 18:24:49, 21-11-2009 bogusława

    a ja za to z Henrykiem sie zgadzam w 100%
  • 23:13:27, 22-11-2009 Henryk01

    och Bogusiu dobrze, że się zgadzamy co do tego
    Gotowe dania mogą byc zdrowe. Przyklad juz nizej podałem
  • 08:14:45, 23-11-2009 sarna2

    Moim skromnym zdaniem, jeśli możemy ustrzec się niewiadomych składników naszego pożywienia to róbmy to.
    Gotowce, chociażby dlatego,żę muszą być długo przechowywane muszą zawierać szkodliwe konserwanty. Zamiast szynki, w której nie wiadomo ile jest szynki robię pieczeń. Wiem, że jest tam mięso i przyprawy. Pierożki- gotowe- których zawartość zna tylko Bóg robię sama.
    Czy to jest mniej smaczne? Zapewne nie! Przeciwnie pieczeń pachnie przyprawami, a nie solą. Pierożki prawdziwym mięsem , a nie jego namiastką. Itd, itp.
    Oczywiście, nie możemy zmienić powietrza, ale to co możemy, warto.
    ... zobacz więcej
  • 14:09:45, 23-11-2009 bogusława

    lucynko, masz swietą racje, ale widzisz. nie kazdy sobie moze pozwolic na lepienie pierozkow, na dlugotrwale przebywanie w kuchni.ja sie za bardzo w kuchni mecze, stwierdzam z przykroscia. jesli chodzi o te gotowce, to przeciez one wszystkie musza przechodzi szereg testow, dostac atest zeby trafic do sprzedarzy, wiec nie ma co sie takim nieufnym stawac.
  • 10:54:06, 24-11-2009 jakempa

    Dzisiaj w programie ''Dzień dobry TVN'' omówiono problem modyfikowanej żywnosci, warto było posłuchać. Po badaniach przedstawiono też ile środkow rakotwórczych posiadają sery żółte,, rzadko je kupowalam, ale teraz to chyba wogóle nie będę ich kupować, no chyba ze te drogie
  • 00:58:44, 25-11-2009 zosinek

    Żałuję że nie widziałam tego programu w TVN o modyfikowanej żywności.Już od jakiegos czasu staram się spożywać jak najmniej chemi.Dlatego zrezygnowałam z przypraw typu rosołki,gotowe sosy itp. Wolę przygotowywać sama wiem wówczs co mieszam co gotuję.mam też dużą zamrażarkę i gotowe potrawy lub półprodukty mrożę aby następnym razem nie spędzć dużo czasu w kuchni a mieć urozmaicony jadłospis.Sól też ograniczam a ziemniaków od dawna nie solę wogóle.Nie zgadzam sie że "wszystko co zdrowe jest mniej smaczne"chyba na pewno odwrotnie.
    ... zobacz więcej
  • 04:40:25, 25-11-2009 eledand

    Witam z rana.Nie widziałam tego programu,juz kiedys słyszałam że te tanie żołte sery mleka nie widziały i co ciekawe co tam za stwory są namieszane.
    Wolę zjeść dwa plasterki drogiego sera,nie kupując tych tanich.
    To samo dotyczy serów topionych.
    Rozumiem tych ludzi którzy maja dzieci i nieraz nie wiedzą czym je nakarmić.Wiemy tez dlaczego ogólne społeczeństwa tak chorują.Jedni produkują dziadostwo a drudzy faszerują nas tabletkami.I wilk syty i owca zjedzona.
  • 09:06:58, 25-11-2009 jakempa

    No i w tym cała sprawa, zeby nie ulegać reklamom i mieć swój własny poglad , bo jak już dawno ktos powiedział, że ''jesteś tym co jesz'' i wiele w tym prawdy, Bo przecież jedzenie powinno dostarczać żródłowych pierwiastków życia, a nie napchania żołądka, samo jedzenie powinno być przyjemnością a gotowanie przekazaniem najlepszych energii osoby ktora to robi, Nie od rzeczy mówią, ze najlepszą przyprawą jest wlozenie kawalkaserca do potrawy którą przyrządzasz, Napewno dobre jedzenie pod względem składu jest dość drogie, ale lepiej zjeśc mniej a zdrowiej, dlatego dziwi mnie nieraz odejscie ludzi, ktorzy mają kawalek swojego ogródka od uprawy w nim nawet najmniejszej ilości własnych warzyw, A przecież nie ma nic zdrowszego i smaczniejszego od wladnej marchewki czy pomidorka z krzaczka
    ... zobacz więcej

Strony : 1 2

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kosciol.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Aktywni 50+
  • Umierać po ludzku
  • Oferty pracy