26-09-2008
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Menu nowoczesnego człowieka to przemyślana i zrównoważona kombinacja wszystkich potrzebnych organizmowi składników. Ryby posiadają ich tak wiele, że powinny stać się stałym komponentem naszego jadłospisu.
Utrzymanie dobrej kondycji zdrowotnej to nie tylko moda, ale przede wszystkim sposób na przedłużenie życia i pozytywne samopoczucie. Regularne ćwiczenia muszą być połączone ze zbilansowaną, a więc wzbogaconą o ryby, dietą.
Zarówno lekarze, jak i dietetycy, głośno apelują, aby potrawy z ryb włączyć do naszego codziennego jadłospisu. Powód jest jeden. Mięso ryb jest lekkie, bogate w witaminy A, D i E, fosfor, wapń, magnez i selen oraz kwas .
Ten ostatni zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów i miażdżycy, pozytywnie wpływa na wzrok, poprawia zdolności umysłowe i pamięć, a nawet działa antydepresyjnie i przeciwzapalnie. Jak widać pod kątem zdrowotnym, ryby oferują organizmowi człowieka same pozytywne wartości.
A jak wygląda sprawa zaspokojenia potrzeb naszych kubków smakowych? Dania z ryb można przyrządzać o każdej porze roku i na setki, a nawet tysiące różnych sposobów. Zarówno ryby słodkowodne, jak i morskie nadają się do pieczenia, gotowania, smażenia i wędzenia. Choć te własnoręcznie złowione i od razu podane na talerz są najlepsze, to świeżo zamrożone wcale nie tracą swoich wartości smakowych i odżywczych.
Aby mięso ryb nabrało wyrazistości i kuszącego zapachu warto odpowiednio je doprawiać, np. odrobiną cytryny oraz przyprawą do ryb, w której znaleźć się mogą m. in. bazylia, czosnek, imbir, biała gorczyca, koper i natka pietruszki.
Według informacji Fundacji Programów Pomocy dla Rolnictwa, rocznie Polacy zjadają o około połowę ryb mniej niż obywatele tzw. „starych” państw Unii Europejskiej. Dlatego zainicjowano finansowaną ze środków unijnych kampanię promującą spożywanie ryb „Ryba wpływa na wszystko”, jej pomysłodawcą jest Departament Rybołówstwa w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Depresja to bardzo poważna choroba, a jej lekceważenie może prowadzić nawet do śmierci. Dotyka ona ludzi w różnym wieku, jednak w przypadku osób starszych bywa często lekceważona, traktowana jako jeden z objawów starzenia się. czytaj dalej »
Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »