30-09-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Gdy wzrasta codzienne spożycie owoców i warzyw (które nie są bogate w skrobię), zmniejsza się ryzyko przybierania na wadze.
Uzupełnienie jadłospisu o większe ilości owoców i warzyw, o ile nie są one bogate w skrobię, to dobry sposób na .
Uczeni z Uniwersytet Harvarda przeanalizowali dane ponad 133 tysięcy kobiet i mężczyzn, których dieta i waga były monitorowane przez 24 lata.
Uwzględniwszy różne czynniki stylu życia, takie jak czy poziom aktywności fizycznej, naukowcy odkryli, że codzienne jedzenie owoców i warzyw (tych ubogich w skrobię), zmniejsza prawdopodobieństwo zyskiwania na wadze.
Ustalili jednocześnie, że pełne skrobi , kukurydza czy groszek sprzyjają przyrostowi masy.
Różnica pomiędzy warzywami skrobiowymi i tymi pozostałymi dotyczy „ładunku glikemicznego". Żywność o niższym ładunku glikemicznym wywołuje mniejsze skoki glukozy we krwi, co może zmniejszyć i potencjalnie zmniejszyć również całkowite spożycie kalorii w ciągu dnia, wyjaśniają eksperci. Produkty z dużą ilością skrobi zaś mogą sprzyjać nabywaniu dodatkowych kilogramów.
Poza tym znaczenie może mieć także - dzięki jedzeniu warzyw z wyższą jego zawartością łatwiej jest utrzymać odpowiednią wagę. Dzieje się tak dlatego, że błonnik pomaga kontrolować głód i utrzymać stabilny poziom cukru we krwi, a te dwa elementy mogą pomóc w i utrzymaniu zdrowej wagi.
Wyniki badań są dostępne w magazynie PLOS Medicine.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »