29-04-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Zastanawiasz się, co zjeść na obiad? Pamiętaj, że ryba jest świetnym wyborem. To produkt, którego zalety dla zdrowia trudno przecenić. Chroni też przed wieloma chorobami.
1. Ryby osłabiają ryzyko raka jelita grubegoOsoby, które jedzą dużo ryb i warzyw, a unikają mięsa, mają o 43 procent niższe ryzyko rozwoju , wynika z badań pracowników Uniwersytecie Loma Linda w Kalifornii.Szczególnie przetworzone czerwone mięso może sprzyjać rozwojowi tej choroby, ale w porównaniu do wegetarian i wegan, osoby unikające takiego mięsa a sięgające po ryby zyskiwały największe korzyści.
2. Wzmacniają kościTłuste ryby są jednym z najlepszych źródeł (z diety), która jest niezbędna dla zdrowych zębów i kości.
To szczególnie ważne biorąc pod uwagę fakt, że u wielu dojrzałych i starszych ludzi odnotowuje się niedobory witaminy D, a to oznacza rozmaite kłopoty ze zdrowiem, nie tylko zagrożenie dla kości.
3. Są lekiem na ból głowyLiczne badania dowiodły, że jedzenie tłustych ryb może osłabić częstotliwość i intensywność migren. Przykładowo, uczeni z Uniwersytetu w Cincinnati odkryli, że objawy znacznie się zmniejszyły po sześciotygodniowym zażywaniu przez uczestników suplementów z tłuszczem ryb.
4. Poprawiają pamięćUczeni z Uniwersytetu Alabamy dowiedli, że osoby stosujące dietę bogatą w ryby są o 19 procent mniej narażone na problemy z pamięcią w starszym wieku.
Inne testy (zlecone przez producenta suplementów) wykazały, że osoby starsze z zaburzeniami , doświadczają spowolnienia ich rozwoju, jeśli zwiększają spożycie tłuszczu ryb.
5. Są naturalnym antydepresantemNiezbędne (szczególnie bogate są w nie: łosoś, makrela i tuńczyk) są ważne dla dobrego funkcjonowania mózgu.
Uczeni z Uniwersytetu Australii Południowej odkryli, że ludzie którzy jedzą dużo ryb, są znacznie szczęśliwsi i mniej zestresowani, niż ci, którzy unikali ryb.
6. Chronią przed udaremNa podstawie badań opublikowanych w British Medical Journal, w których wzięło udział niemal 800 tysięcy ludzi, stwierdzono, że regularne jedzenie ryb może zmniejszyć ryzyko udaru mózgu.
7. Poprawiają zdrowie oczuJedna porcja tłustych w tygodniu może zmniejszyć ryzyko związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej, powszechnej przyczyny utraty wzroku i to aż o 60 proc. Takie wyniki uzyskano w badaniach uczonych z John Hopkins University w Baltimore.
Najprawdopodobniej ochronny efekt ryb wynika z właściwości przeciwzapalnych kwasów tłuszczowych omega-3.
Rak jelita grubego jest trzecim najczęściej występującym nowotworem na świecie. Co roku diagnozuje się ponad milion nowych przypadków choroby. Dużej liczbie przypadków tego raka można byłoby zapobiec dzięki zdrowszemu stylowi życia. czytaj dalej »