17-06-2012
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Już niedługo charakterystyczne żółto-brązowe, wysokie kwiaty zdominują krajobraz naszych ogródków. Słoneczniki, bo o nich mowa, kryją w sobie nie tylko cenne składniki, z których produkowany jest zdrowy olej. Również nieprzetworzone ziarna dostarczają wielu potrzebnych składników odżywczych i mają zbawienną moc dla naszego organizmu.
Słonecznik znany powszechnie jako ozdoba ogrodu, jest również źródłem smacznych nasion, które lubią niemal wszyscy. Nasiona te są doskonałym źródłem żelaza, błonnika oraz witamin PP i E. Pestki słonecznika zawierają ok. 24% białka (więcej niż mięso) oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.
zawierają m.in. fitosterole, które są roślinnymi sterydami obniżającymi poziom cholesterolu we krwi i chronią przed chorobami naczyń krwionośnych. Te niepozorne ziarna zawierają również potas, wspomnianą już witaminę E i prowitaminę A oraz folacynę i żelazo – taka mieszanka to świetne paliwo dla zdrowego funkcjonowania serca i odpowiedniej przemiany materii. Nie bez znaczenia są pokaźne dawki i witaminy B, które bardzo dobrze wpływają na kondycję .
To dlatego warto sięgać po słonecznik przez cały rok. Świetnie nadaje się do sałatek i potraw przygotowywanych w domu.
Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »