Strona głównaZdrowieRenesans orkiszu

Renesans orkiszu

Widoczne od lat zainteresowanie zdrową żywnością przyczyniło się do powrotu na nasze stoły orkiszu. Po latach zapomnienia ponownie możemy spróbować dań, przygotowywanych na bazie mąki, z której czerpali siłę rzymscy gladiatorzy.
Trochę historii

Pszenica orkiszowa jest jedną z najstarszych roślin hodowanych przez człowieka. Jej uprawy były obecne już 7 – 8 tysięcy lat przed naszą erą.

W okresie Cesarstwa Rzymskiego orkisz był popularnym zbożem, cenionym głównie ze względu na dużą zawartość białka i właściwości odżywcze. Także w Polsce badania archeologiczne wykazały, że 4 tyś lat temu uprawiali go mieszkańcy Pomorza i Kujaw. Świadczą o tym resztki ziaren znalezione w glinianych naczyniach z tamtego okresu. Co ciekawe, jeszcze do XIX wieku orkisz był w naszym kraju bardziej popularny od pszenicy zwyczajnej.

W ciągu ostatniej dekady obserwujemy wzrost zainteresowania tym zbożem. Obecnie w Polsce uprawia się go ok. 200 - 300 hektarach. To na pierwszy rzut oka niewiele - biorąc pod uwagę jak dużo produktów można z niego uzyskać. Jednak w porównaniu z danymi z ostatnich lat, tendencja jest rosnąca. Dowodem na to jest wpisanie ,,mąki orkiszowej” na Listę Produktów Tradycyjnych UE. Miejmy nadzieję że już niedługo ze smakiem dań z orkiszu będziemy mogli się zetknąć w większości polskich restauracji.

Smacznie i regionalnie

- Zupa orkiszowa, gotowana na specjalnej mące i podawana z kurczakiem to jeden z naszych specjałów - mówi Marzena Krupińska z Multifood STP. - W całym Wrocławiu niezwykle trudno znaleźć drugą restaurację, w której można spróbować tego dania… a szkoda, bo poza niezwykłym smakiem, zupa orkiszowa jest przede wszystkim zdrowa. W Europie obserwujemy obecnie wzrost uprawy orkiszu, ponieważ produkty i dania z tej pszenicy doskonale wpisują się w trend zdrowego żywienia - wyjaśnia Krupińska.

Zdrowo i ekologicznie

Lista zalet spożywania produktów z orkiszu jest bardzo długa: dieta orkiszowa powoduje spadek poziomu cholesterolu we krwi, ziarna przyspieszają przemianę materii i zapobiegają powstawaniu kamieni żółciowych, zupa orkiszowa polecana jest chorym na biegunkę i po świeżo przebytej operacji, kawa z ziaren poprawia trawienie i działa przeciwalergicznie. Sam orkisz jest także bardzo bogaty w minerały, aminokwasy, nasycone kwasy tłuszczowe, witaminę B, żelazo i białko.

Tagi: orkisz

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kosciol.pl
  • eGospodarka.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Oferty pracy