24-01-2022
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Oto dobra wiadomość dla tych, którzy nie potrafią zacząć dnia bez kawy: testy pokazały, że picie większych ilości tego napoju może obniżyć ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera.
Przez ponad dekadę sprawdzano, jak picie wpłynęło na tempo osłabienia funkcji poznawczych u ponad 200 Australijczyków. Wyniki wykazały związek między kawą i kilkoma ważnymi markerami związanymi z chorobą Alzheimera, mówią eksperci z Edith Cowan University.
- Odkryliśmy, że uczestnicy bez zaburzeń pamięci na początku badań pijący więcej kawy, mieli niższe ryzyko doświadczenia łagodnych zaburzeń poznawczych (które często poprzedzają chorobę Alzheimera) oraz rozwoju choroby Alzheimera - mówi dr Samantha Gardener.
Serwowanie sobie kawy dało pozytywne rezultaty w określonych obszarach , w szczególności funkcji wykonawczych, które obejmują: planowanie, samokontrolę i uwagę. Ponadto większe ilości małej czarnej (lub latte) ma związek ze spowolnieniem gromadzenia się białka amyloidu w mózgu, kluczowego czynnika w rozwoju .
Śmiało! Idź zaparzyć kolejną kawę
Jeśli pozwalasz sobie tylko na jedną filiżankę kawy dziennie, według badania, lepiej byłoby zaserwować sobie jeszcze jedną, choć nie ustalono maksymalnej ilości tego napoju, która zapewniłaby korzystny efekt.
- Jeśli przeciętna filiżanka kawy przygotowywanej w domu wynosi 240 g, zwiększenie ilości tego napoju do dwóch filiżanek dziennie może obniżyć spadek funkcji poznawczych o 8 procent po 18 miesiącach - mówi dr Gardener. - Obserwuje się też pięcioprocentowy spadek akumulacji amyloidu w mózgu w tym samym czasie - dodaje.
Co istotne, w badaniu uwzględniano zarówno kawę z , jak i bezkofeinową. Nie wyodrębniano też metody parzenia, dodatku mleka czy słodzenia napoju.
Coś więcej niż kofeina
Autorzy nie ustalili jeszcze dokładnie, jakie składniki kawy stoją za jej prawdopodobnym wpływem na zdrowie mózgu. Chociaż kofeina jest powiązana z takimi wynikami, wstępne testy pokazują, że może nie być jedynym czynnikiem opóźniającym chorobę Alzheimera.
„Surowa kofeina" („crude caffeine") to produkt uboczny kawy bezkofeinowej i okazała się równie skuteczna w zapobieganiu zaburzeniom pamięci u myszy, a co więcej, inne składniki kawy, takie jak kafestol, kahweol i eikozanoilo-5-hydroksytryptamid, również okazały się mieć wpływ na funkcje poznawczych u zwierząt w różnych badaniach.
Na podstawie:
Choroba Alzheimera jest postępującym schorzeniem neurodegeneracyjnym ośrodkowego układu nerwowego, prowadzącym do stanów otępiennych, utraty pamięci, zdolności kognitywnych czy pogorszenia się oceny sytuacji. czytaj dalej »