27-06-2017
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Nie zapomnij o dodaniu do listy zakupów oliwy z oliwek - to jeden z głównych składników zdrowej diety śródziemnomorskiej, polecany tłuszcz, który służy dobremu funkcjonowaniu organizmum, w tym chronić przed osłabieniem zdolności poznawczych.
Uczeni z Temple University w Filadelfii i Università degli Studi „La Sapienza" w Rzymie mówią, że pozwala dojrzałym i starszym ludziom zachować zdolność uczenia się i utrzymać dobry poziom . Co więcej, odkryto, że oliwa może w stanie zmniejszyć powstawanie blaszek amyloidowych i splotów neurofibrylarnych (zwyrodnień włókienkowych) - objawów rozwoju choroby Alzheimera.
Grupie myszy genetycznie predysponowanych do rozwoju (ale w wieku, w którym jeszcze nie pojawiły się żadne objawy) podawano dietę z lub bez zawartości oliwy z oliwek. Po kilku miesiacach diety gryzonie, które otrzymywały oliwę z oliwek, znacznie lepiej od pozostałych wypadły w testach mierzących pamięć roboczą, pamięć przestrzenną i zdolność . Co więcej, tkanki mózgu tych zwierząt wyglądąły inaczej - wykazywały większą integralność synaps (połączeń między neuronami) i znaczący wzrost samozniszczenia zniekształconych komórek.
Jak wyjaśniają autorzy badań, oliwa z oliwek zmniejsza stany zapalne w mózgu, a zwłaszcza uaktywnia proces autofagii, czyli mechanizm, dzięki którym eliminowane są toksyny wewnątrzkomórkowe i gromadzenie się blaszek amyloidu oraz splotów neurofibrylarnych (wywoływanych przez białka tau) charakterystycznych dla rozwoju demencji.
Dzieki aktywacji autofagii pamięci i synaptyczna integralność zachowały się na dobrym poziomie i patologiczne skutki zostały znacznie ograniczone.
Badacze planują dalsze testy. Chca sprawdzić efekty działania oliwy z oliwek na późniejsza fazę rozwoju choroby. Zastanawiają się, czy dodanie wspomnianego produktu do diety w późniejszym czasie może zatrzymać lub odwrócić rozwój choroby.
Wyniki badań przedstawiono w Annals of Clinical and Translational Neurology.
Choroba Alzheimera jest postępującym schorzeniem neurodegeneracyjnym ośrodkowego układu nerwowego, prowadzącym do stanów otępiennych, utraty pamięci, zdolności kognitywnych czy pogorszenia się oceny sytuacji. czytaj dalej »