Strona głównaZdrowieOceń ilość wypijanego przez siebie alkoholu

Oceń ilość wypijanego przez siebie alkoholu

Codzienny wieczór przy lampce wina lub dwóch może oznaczać większą ilość alkoholu niż rekomendowana dla zdrowia. Można wypijać niewielkie ilości trunków, ale jednocześnie dostarczać organizmowi więcej jednostek alkoholu niż się wydaje. Warto to przeanalizować, bo skutki nadmiaru mogą powodować poważne problemy.
Oceń ilość wypijanego przez siebie alkoholu Wino i piwo zawierają dziś więcej jednostek alkoholu niż kilkadziesiąt lat temu. Przykładowo w 1970 roku łatwiej było oszacować, ile alkoholu się wypija. Piwo sprzedawano w półlitrowych butelkach, a kieliszek wódki stanowił równowartość jednej jednostki alkoholu. Dziś piwa są dostępne w ponad-półlitrowych butelkach, wina są mocniejsze, a kieliszki większe.

Kilkadziesiąt lat temu butelka wina mogła zawierać 10% alkoholu, a teraz taka sama butelka mieści w sobie trunek z około 13-14% objętości alkoholu. Oznacza to, że w danej ilości wina znajdują się trzy dodatkowe jednostki alkoholu.

Jedna jednostka to 8 mg czystego alkoholu, a wątroba może metabolizować tylko jedną jednostkę na godzinę. Alkohol powoduje otłuszczenie komórek wątroby, co czyni je podatnymi na uszkodzenia i powoduje ich dysfunkcje.

Rozmiary szklanek i kieliszków wzrosły od 100ml do 175ml i 250ml, co może oznaczać, że nieświadomie wypija się trzy jednostki alkoholu więcej w jednym drinku. To - w połączeniu z faktem powszechnego raczenia się alkoholem wieczorami - może skutkować brakiem świadomości co do ilości spożywanego alkoholu.

Wątroba to największy organ wewnętrzny. Wśród różnorodnych funkcji jedną jest „radzenie sobie" z wypijanym alkoholem. Jeśli pije się zbyt dużo, wątroba musi dosłownie ponieść za to karę. Jednakże sygnały świadczące o zagrożeniach mogą być słabe, ponieważ nieliczne zakończenia nerwowe wątroby nie pozwalają odczuwać silnego bólu. Jeśli ktoś regularnie pije zbyt duże ilości alkoholu, występuje niebezpieczeństwo że nie odczuje, iż wątroba ma dość. Uszkodzenia zaś mogą bardzo ciężkie, nawet śmiertelne. Z drugiej strony, wątroba ma niezwykłą zdolność do regeneracji, więc zmniejszenie ilości wypijanego alkoholu przyczyni się do poprawy jej zdrowia.

Podane powyżej informacje nie oznaczają, że trzeba zrezygnować z napojów wyskokowych. Konieczna jest jedynie ścieślejsza kontrola nad tym, co i ile się wypija.

Lekarze rekomendują, by kobiety nie przekraczały dwóch do trzech jednostek alkoholu dziennie, mężczyźni zaś - trzech do czterech.

Zobacz także

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 18:43:03, 14-11-2011 bronczyk

    Malwinko naleweczka też alkohol. Czyli odpowiadamy na pytanie i jeszcze go rozszerzamy o podanie rodzaju.
  • 20:01:04, 14-11-2011 marion

    Z mojej dzisiejszej poczty

    Według badań naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis, piwo może być jednym z głównych źródeł krzemu w diecie współczesnego człowieka.

    Okazało się, że średnia zawartość krzemu w litrze piwa wynosi około 30 miligramów. Najzdrowsze dla kości były piwa z dużą zawartością chmielu i jęczmienia, najmniej krzemu zawierały piwa pszeniczne lub z ziarna prażonego, czyli piwa ciemne.

    Co więcej, zawarty w piwie kwas ortokrzemowy jest niezwykle łatwo przyswajalny przez ludzki organizm, dzięki czemu krzem z piwa jest przyswajalny o wiele łatwiej niż np. krzem z bananów, również bogatych w ten pierwiastek.

    Krzem odgrywa dużą rolę w produkcji kości i tkanki łącznej, więc pomaga organizmowi chronić się przed osteoporozą.

    Jednak nie wolno zapominać o zawartości szkodliwego alkoholu w piwie, dlatego wyłącznie rozsądne picie tego trunku może wykazywać działanie prozdrowotne np. 1 piwo dziennie, choć i tak optymalna dawka jest zależna od indywidualnych predyspozycji.

    Z poważaniem,

    Dr Grand & Syndykat Zdrowia
    ***

    (niestety piwo , to nie mój ulubiony napój ,ale pewnie to dobra wiadomość dla piwoszy)
    ... zobacz więcej
  • 20:16:55, 14-11-2011 Malwina

    Ale z drugiej strony Grażyna, niezdrowo byc piwoszem.....więc jednak we wszystkim umiar..
  • 09:23:22, 15-11-2011 matta

    Cytat:
    marion
    Z mojej dzisiejszej poczty

    Według badań naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis, piwo może być jednym z głównych źródeł krzemu w diecie współczesnego człowieka.

    Okazało się, że średnia zawartość krzemu w litrze piwa wynosi około 30 miligramów. Najzdrowsze dla kości były piwa z dużą zawartością chmielu i jęczmienia, najmniej krzemu zawierały piwa pszeniczne lub z ziarna prażonego, czyli piwa ciemne.

    /.../


    Z poważaniem,

    Dr Grand & Syndykat Zdrowia



    Stąd?
    http://haneczka1950.blox.pl/2011/07/...O-ZDROWIE.html

    zapewne stąd:
    Cytat:
    Dr Grand & Syndykat Zdrowia - Przekaż dobrowolną darowiznę

    http://domoweleczenie.blogspot.com/p/kontakt.html


    A źródełko, to: "Journal of the Science of Food and Agriculture".

    Cytat:
    Zawarty w piwie krzem może przyczynić się do wzmocnienia kości - donosi "Journal of the Science of Food and Agriculture".
    Wprawdzie już wcześniej znane były korzystne właściwości piwa, jednak aż do teraz zagadką pozostawała dokładna zawartość zbawiennego dla kości krzemu w różnych rodzajach tego złocistego trunku. Aby wzbogacić dorobek nauki o tę cenną dla zagorzałych piwoszy wiedzę, badacze z Uniwersytetu Kalifornijskiego przeanalizowali skład chemiczny ponad stu różnych piw.

    /.../

    Wiele badań dowodzi bowiem, że konsumpcja powyżej dwóch lub więcej porcji alkoholu dziennie jest niezwykle szkodliwa dla zdrowia.

    więcej, źródło: Gazeta Wyborcza, ostatnia aktualizacja 2010-02-10 18:01 !!!
    http://wyborcza.pl/1,75476,7547800,P...dla_kosci.html

    Lepiej ze źródła cytować ogromne zasoby wiedzy,
    niż udawać, że wszystkie rozumy się zjadło
    i przepisywać, co inni dawno napisali.

    Konieczna jest
    Cytat:
    ta cytatomania ...


    by oddzielić tekst własny od cudzego.

    ... zobacz więcej
  • 09:49:08, 15-11-2011 marion

    Cytat:
    mattax
    Stąd?
    http://haneczka1950.blox.pl/2011/07/...O-ZDROWIE.html

    zapewne stąd:

    http://domoweleczenie.blogspot.com/p/kontakt.html


    A źródełko, to: "Journal of the Science of Food and Agriculture".



    więcej, źródło: Gazeta Wyborcza, ostatnia aktualizacja 2010-02-10 18:01 !!!
    http://wyborcza.pl/1,75476,7547800,P...dla_kosci.html

    Lepiej ze źródła cytować ogromne zasoby wiedzy,
    niż udawać, że wszystkie rozumy się zjadło
    i przepisywać, co inni dawno napisali.

    Konieczna jest



    by oddzielić tekst własny od cudzego.



    mattax - czujny i dociekliwy....
    "Lepiej ze źródła cytować ogromne zasoby wiedzy,
    niż udawać, że wszystkie rozumy się zjadło
    i przepisywać, co inni dawno napisali."

    po pierwsze :nic nie udaję
    po drugie :no i co z tego ?

    ... zobacz więcej
  • 22:01:32, 30-11-2011 ~gość: 81.190.181.xxx

    Pić może ten co umie pić i zna umiar bo kazdy glupi napić sie umie ale oto jest pytanie czy potrafi powiedziec dosc !!!!!!!!!!
  • 19:02:07, 05-12-2011 Janczar

    Artykuł zawiera kilka nieścisłości, np,:
    Cytat:
    a kieliszek wódki stanowił równowartość jednej jednostki alkoholu
    Pytanie jaki kieliszek?; w barze to kieliszek może być 100 ml lub 50 ml, a w domu najczęściej ok. 30 ml.
    Poza tym wódka, wódce nierówna, śliwowica może mieć 50%, a nawet w naszych sklepach 70% alkoholu. Spotyka się również wódki 30%. Czysta zwykła ma najczęściej 40% a koniaki 35%.
    Ja co kilka dni wypijam wieczorem 1 piwo 0,5 l. Tak średnio 2-3 piw tygodniowo. Myślę, że nie przeginam.
    I codziennie rano, do śniadania 10 ml nalewki głogowo-miłorzębowej.

    Babcia mego kolegi do każdego posiłku wymagała kieliszeczka czystej wódki. Ponieważ babcia miała 93 lata, rodzina protestowała i były z tego tytułu awantury w domu.
    Zapytano lekarza, a ten stwierdził, że można babci do posiłku, 3 razy dziennie dać po kieliszeczku wódki.
    Alkohol powoduje przekrwienie błon śluzówki żołądka, co sprzyja lepszemu przyswajaniu pokarmu, również rozszerza naczynia krwionośne przez co następuje lepsze dotlenienie mózgu i poczucie rozgrzania.

    Nie bójmy się alkoholu w rozsądnych ilościach.

    Pozdrawiam
    Czarek.
    ... zobacz więcej
  • 10:56:22, 16-01-2012 bodzio2

    Od czasu do czasu piwko wypiję nie zaszkodzi a troszeczkę na nerki pomoże.

Strony : 1 2

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Hospicja.pl
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Pola Nadziei
  • Akademia Pełni Życia
  • Oferty pracy