28-06-2023
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Diety niskowęglowodanowe są obecnie modne, jednak ograniczenie węglowodanów może oznaczać problemy z sercem. Według medyków z American College of Cardiology, osoby, które dostarczają niewielką część dziennej dawki kalorii z węglowodanów, takich jak zboża, owoce i warzywa bogate w skrobię, są znacznie bardziej narażone na migotanie przedsionków.
Migotanie przedsionków to rodzaju arytmii, w której serce nie pracuje tak, jak powinno, co może prowadzić do kołatania serca, zawrotów głowy i zmęczenia. Osoby z są pięć razy bardziej narażone na niż pozostali. Taka arytmia może również prowadzić do .
Ograniczanie węglowodanów stało się popularną strategią odchudzania w ostatnich latach. Jakkolwiek istnieje wiele różnych diet niskowęglowodanowych, w tym dieta ketogeniczna, paleo i dieta Atkinsa, zwykle zawierają większe ilości białka, a mniejsze dawki cukrów, zbóż, roślin strączkowych, owoców i warzyw bogatych w skrobię.
- Długoterminowy efekt ograniczenia węglowodanów jest kontrowersyjny, zwłaszcza w odniesieniu do jego wpływu na choroby sercowo-naczyniowe. Biorąc pod uwagę potencjalny wpływ na arytmię, ta popularna metoda kontroli masy ciała powinna być stosowana z ostrożnością - mówi kardiolog dr Xiaodong Zhuang. - Diety o niskiej zawartości węglowodanów były związane ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia migotania przedsionków, niezależnie od rodzaju białka lub tłuszczu stosowanego dla zastąpienia węglowodanów - dodaje dr Zhuang.
Przejrzano dane 14 tysięcy osób zbierane przez ponad dwadzieścia lat. Jak się okazuje, osoby, które stosowały dietę o najniższej spożycie węglowodanów, miały największe ryzyko migotania przedsionków. Były one o 18 proc. bardziej narażone na rozwój arytmii niż ludzie z umiarkowaną dawką węglowodanów w diecie i o 16 proc. bardziej narażone na wspomnianą chorobę niż osoby jedzące większe ilości węglowodanów.
Kilka potencjalnych mechanizmów może być odpowiedzialnych za związek między ograniczeniem i arytmią. Jednym z nich jest to, że ludzie stosujący dietę niskowęglowodanową zwykle jedzą mniej warzyw, owoców i zbóż - czyli produktów, o których wiadomo, że osłabiają stany zapalne. Bez tych produktów można zmagać się z nasileniem stanów zapalnych, które zostały powiązane z migotaniem przedsionków. Inne możliwe wyjaśnienie jest takie, że jedzenie większej ilości białka i tłuszczu zamiast węglowodanów może prowadzić do stresu oksydacyjnego, który także ma związek z migotaniem przedsionków.
Autorzy zaznaczają, że ich wyniki nie dowodzą związku przyczynowo-skutkowego między ograniczeniem węglowodanów w diecie i migotaniem przedsionków, potrzeba dalszych badań, by to ustalić.
Na podstawie: