17-03-2022
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Świeża kiszona kapusta jest niskokaloryczna i dostarcza ważnych składników. Zawiera m. in. witaminę C, witaminę K, potas, wapń, żelazo, kwas foliowy. Jeśli chodzi o kulinarne sposoby wykorzystania kapusty, w Polsce najpopularniejszy jest chyba bigos i surówki. Bez względu jednak do jakich potraw dodaje się tę kapustę, warto pamiętać, by nie zabrakło jej w cotygodniowym menu, bo bardzo przydaje się organizmowi. Oto kilka ważnych dla nas efektów tego produktu:
Sprawniejszy układ odpornościowy
Za to, jak działa nasz , w dużej mierze odpowiadają nasze jelita, stąd właściwości kapusty wspierające działanie tych narządów maja tu znaczenie. Dobroczynne dla organizmu bakterie lub z kapusty kiszonej pomagają utrzymać odpowiednią wyściółkę przewodu pokarmowego. Ona z kolei zapobiega przedostawaniu się do dalszych tkanek groźnych substancji i toksyn. Pożyteczne bakterie mogą też wspierać naturalne przeciwciała i zmniejszać ryzyko infekcji. Dzięki zawartości i zaś odpowiedź immunologiczna jest silniejsza.
Poprawa nastroju
W ostatnim czasie przeprowadzono wiele badań, z których wynika, że istnieje silny wpływ jelit na stan i sposób funkcjonowania mózgu. Powiązano niektóre zaburzenia psychiczne z niewłaściwym działaniem układu trawienia.
Niektóre szczepy bakterii probiotycznych powszechnie znajdujące się w sfermentowanej żywności, mogą łagodzić objawy lęku i . Wszystko dlatego, że pozwalają utrzymywać równowagę i osłabiać stan zapalny.
Co więcej, kapusta może też poprawiać nastrój dzięki zwiększeniu wchłaniania przez jelita mikroelementów niezbędnych dla dobrego „stanu ducha", takich jak magnez i cynk.
Pomoc w odchudzaniu
Kapusta w ogóle, nie tylko , jest niskokaloryczna i bogata w błonnik, który długo utrzymuje uczucie sytości i pomaga ograniczyć ilość kalorii dostarczanych sobie w ciągu całego dnia. Co więcej, probiotyki w kapuście kiszonej pomagają w utracie na wadze, ponieważ - jak sądzą eksperci - mogą one oddziaływać na sposób, w jaki organizm przechowuje tłuszcz. Testy pokazały, że u osób zażywających probiotyki, odłożyło się znacznie mniej tkanki tłuszczowej w porównaniu z grupą kontrolną.
Poprawa trawienia
Probiotyki w kapuście poprawiają mikrobiom, a - co za tym idzie - trawienie. Kapusta jest szczególnie polecana osobom, które np. z powodu wcześniejszego zażywania określonych leków mogą mieć zubożoną florę jelitową. Ustalono też, że probiotyki pomagają osłabić występowanie gazów, wzdęcia, zaparcia, biegunkę i objawy choroby Leśniowskiego-Crohna oraz wrzodziejącego zapalenia jelita grubego.
Kapusta kiszona dostarcza też substancji, które same w sobie przyczyniają się do rozkładu składników jedzenia na mniejsze, łatwiej przyswajalne cząstki.
Depresja to bardzo poważna choroba, a jej lekceważenie może prowadzić nawet do śmierci. Dotyka ona ludzi w różnym wieku, jednak w przypadku osób starszych bywa często lekceważona, traktowana jako jeden z objawów starzenia się. czytaj dalej »
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »