12-07-2012
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Wśród licznych przyczyn, które wpływają na występowanie bólów głowy, wskazuje się także wybór diety. Produkty spożywcze, mogą być nawet w ponad 30% przyczyną pojawiania się i nasilania migreny. Jakość pożywienia, sposób łączenia poszczególnych produktów ale także nawyki żywieniowe i smakowe to zatem znaczący wśród kilkudziesięciu przyczyn wywołujących bóle głowy.
Nie wszystkie pokarmy z grupy „migrogennych" muszą zawsze wywoływać ataki bólowe. Problem jest znacznie bardziej skomplikowany. Sporo zależy od tego, kiedy dany produkt jest spożywany - znaczenie ma na przykład poziom stresu czy zmiany hormonalne w organizmie.
Produkty które uważane są za szczególnie niebezpieczne dla migrenowców:
- czekolada (w nadmiernych ilościach) - zawiera tyraminę (aminokwas, który powoduje rozszerzanie lub zwężanie naczyń krwionośnych mózgu, stąd przez niektórych uważany jest za przyczynę bólów głowy). Tyramina występuje też w: serach dojrzewających, piwie, orzechach, czerwonym winie, wieprzowinie;
- - ból głowy może wystąpić tak w przypadku jej przedawkowania, jak i w sytuacji jej odstawienia. Jeżeli osoby są uzależnione od pewnej dziennej dawny kofeiny, wtedy jej niedobór może być traktowany przez organizm jako odstawienie i reagować zmęczeniem, stanem znacznie obniżonego nastroju, a także bólem głowy.;
- czerwone wino - sugeruje się, że związki chemiczne zwane fenolami zawarte w czerwonym winie mogą sprzyjać bólom głowy. Trzeba jednak zaznaczyć, że u niektórych osób substancje zawarte w innych alkoholach (piwo, whisky, wódka) również mogą prowadzić do ataku migreny.
- dodatki do żywności takie jak aspartam (sztuczny słodzik, dodawany do napojów gazowanych oraz wielu różnych produktów niskosłodzonych) lub glutaminian sodu (popularny w wielu produktach wzmacniacz smaku) mogą powodować różnego typu niepokojące objawy
Zdarza się, że już po około 20 minutach (lub w przypadku glutaminianu sodu po godzinie) od zjedzenia produktu zawierającego niepożądane dodatki, wystąpią następujące objawy:
- wrażenie napięcia skóry twarzy,
- rumieńce na twarzy,
- dolegliwości brzuszne,
- uczucie gorąca lub pieczenia w przełyku,
- zawroty głowy,
- .
Ważne jest nie tylko to, co się zjadło, ale nie jest bez znaczenia również fakt, czy w ogóle cokolwiek się zjadło. Otóż u pewnej grupy osób powodem migreny może być hipoglikemia, czyli zmniejszenie stężenia glukozy we krwi. Z tego powodu zaleca się, by:
- nie rezygnować z posiłków - szczególnie zadbać o śniadanie, jest to pierwszy posiłek po nocnej przerwie
- jeść wtedy, gdy odczuwa się głód , nie należy się tez przejadać, bo po zbyt obfitym posiłku pojawia się zbytnia ociężałość,
- unikać napojów z kofeiną,
- zadbać komponowanie posiłków tak, aby zawierały dużo błonnika.
Z tej przyczyny dobrze jest zwrócić uwagę na to, czy spożywane posiłki nie przyczyniają się dodatkowo do nasilenia mdłości. Zaleca się w związku z tym:
- spożywanie w ciągu dnia kilku (do 5-6 małych posiłków), zamiast 2 czy 3 obfitych,
- spożywanie lekkostrawnych potraw,
- odpoczywanie po posiłku,
- wypijanie w ciągu doby od 1,5 do 2 litrów wody - niedostateczna ilość płynów w codziennej diecie może powodować odwodnienie, a przez to i bóle,
- unikanie produktów mrożonych lub bardzo zimnych, a jeżeli już takie spożywasz, staraj się je wolniej przeżuwać,
- unikanie - jeżeli jest się rozgrzanym - jedzenia zimnych, mrożonych pokarmów (chodzi o zbyt dużą różnicę, jaka występuje pomiędzy temperaturą ciała a mrożonym produktem).
Jak radzić sobie podczas ataków ?
- na bolące miejsce (kark, czoło lub skronie) nałóż woreczek z kostkami lodu,
- postaraj się o odprężenie - zdrzemnij się, weź kąpiel lub wyjdź na spacer,
- skorzystaj z porady fizjoterapeuty, są pewne ćwiczenia, których systematyczne wykonywanie pomoże w zwalczaniu skurczów mięśni szyi,
- delikatnie masuj palcem wskazującym lub kciukiem (ruchem okrężnym) przez czas od 7 do 15 sekund bolące miejsce, powtarzaj tę czynność kilka razy,
- jeżeli masz okazję, korzystaj z masażu - masaż powoduje zmniejszenie stresu, łagodzi także napięcie mięśni,
- wykorzystuj do masażu skóry olejki z lawendy lub mięty pieprzowej, są pomocne przy bólach migrenowych.
Przeczytaj także
Ból, bóle głowy - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka
Na bóle głowy skarży się aż 70 procent Polaków. Dolegliwości te mogą być spowodowane przez szereg przyczyn - fizycznych, chemicznych, psychicznych, bakteriologicznych, neurologicznych. Ich zidentyfikowanie jest jednak bardzo istotne ze względu na podjęcie odpowiedniego leczenia. czytaj dalej »
Migrena / Migreny - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka
Migrena to rodzaj powtarzających się silnych bólów głowy, które mogą mieć istotny negatywny wpływ na jakość życia. Objawy migreny nie zawsze są widoczne dla otoczenia, tymczasem schorzenie to dotyka 10-12% populacji i jest niezwykle uciążliwe i bolesne. czytaj dalej »