Strona głównaZdrowieKlucz do długowieczności - ostre jedzenie?

Klucz do długowieczności - ostre jedzenie?

Blokując zdolność organizmu do odczuwania bólu można żyć dłużej, mówią uczeni. U ludzi ból łagodzi składnik papryki chili, więc słynna ostra przyprawa może okazać się kluczem do długiego zdrowego życia.
Myszy genetycznie zmodyfikowane tak, aby nie czuć bólu, nie tylko żyją dłużej, ale są zdrowsze niż normalne gryzonie, mówią uczeni. Produkt spożywczy będący w stanie zablokować uczucie bólu u ludzi to , być może więc powinna być ogłoszona nowym eliksirem młodości...

W badaniach na myszach uczeni znaleźli bezpośredni związek między śmiertelnością i doznaniami bólowymi. Grupę myszy pozbawioną receptorów bólowych TRPV1 porównano z normalnymi gryzoniami. Wyniki wykazały, że zwierzęta bez zdolności do odczuwania bólu były znacząco zdrowsze. Według Daily Mail myszy te były mniej narażone na rozwój raka, miały lepszą w starszym wieku, spalały więcej kalorii bez wysiłku, a ich i zdolność do przetwarzania cukru pozostał zdrowy także w okresie starości.

- Uważamy, że blokowanie receptora bólu i szlaku bólowego może być bardzo przydatne nie tylko w łagodzeniu bólu, ale i w wydłużeniu życia oraz utrzymaniu zdrowia metabolicznego, a także w leczeniu i - powiedział w rozmowie z Daily Mail Andrew Dillin, współautor badań.

Zwierzęta uczestniczące w badaniu zostały genetycznie zmodyfikowane tak, aby nie czuć bólu, zaś papryka chili jest w stanie dać taki efekt w sposób naturalny. Wszystko to dzięki zawartej w tej papryce kapsaicynie, substancji jest stosowanej do leczenia wszystkich rodzajów bólu , począwszy od bólu stawów, poprzez ból neuropatyczny, po ból wynikający z chorób skóry.

© HandmadePictures - Fotolia.com- Regularne przyjmowanie związków oddziałujących na TRPV1, takich jak kapsaicyna, może pomóc w zapobieganiu spadku metabolizmu wraz z wiekiem z prowadzić do wydłużenia długości życia - dodał Dillin. Autorzy zaznaczyli jednak, że ich badanie nie wykazało związku przyczynowo-skutkowego pomiędzy jedzeniem papryki chili a .

Co więcej, papryka chili daje również uczucie euforii, gdy jest spożywana w dużych ilościach, wywołuje bowiem zwiększoną produkcję endorfin - wskazali badacze. Niektórzy eksperci uważają, że kapsaicyna może hamować i pomóc w .

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Hospicja.pl
  • Umierać po ludzku
  • Kosciol.pl
  • Oferty pracy