30-07-2023
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Niedostateczna ilości sześciu kluczowych produktów wiąże się z wyższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych (cardiovascular disease, CVD), ostrzegają medycy z McMaster University.
Spożywanie owoców, warzyw, , orzechów, ryb i pełnotłustych produktów mlecznych ma kluczowe znaczenie dla osłabienia ryzyka chorób układu krążenia, w tym zawałów serca i udarów. Odkryto też, że zdrową dietę można uzyskać na różne sposoby, w tym poprzez włączenie umiarkowanych ilości produktów pełnoziarnistych lub nieprzetworzonego mięsa.
Światowa Organizacja Zdrowia szacuje, że w 2019 roku z powodu zmarło prawie 18 milionów ludzi, co stanowi 32 procent wszystkich zgonów na świecie. 85 procent tych śmierci było spowodowanych zawałami i . Teraz przeanalizowano dane 245 tysięcy ludzi z 80 krajów, by określić, jakie produkty są niezbędne, by zadbać o układ krążenia.
- Ostatnio wzrosło zainteresowanie wpływem „żywności ochronnej" dla zapobiegania chorobom. Poza większymi ilościami owoców, warzyw, orzechów i roślin strączkowych, umiar jest kluczem w spożyciu naturalnej żywności - mówi Andrew Mente, współautor badań.
- Umiarkowane ilości ryb i pełnotłustego nabiału także wiążą się z niższym ryzykiem chorób układu krążenia i śmierci z ich powodu. Takie wyniki można również osiągnąć przy umiarkowanych dawkach zbóż i mięsa - o ile są to nierafinowane, pełne ziarna zboża i nieprzetworzone mięso - dodaje.
Dietetycy zalecają średnie dzienne spożycie: owoców - dwie do trzech porcji; warzyw - dwie do trzech porcji; orzechów - jedna porcja; - dwie porcje. Co więcej, rekomendują trzy do czterech porcji roślin strączkowych tygodniowo i dwie do trzech porcji ryb. Zamiennikami mogą być produkty pełnoziarniste w jednej porcji dziennie oraz nieprzetworzone czerwone mięso lub drób - jedna porcja dziennie.
Na podstawie: