Strona głównaZdrowieJagody pomocne przy syndromie metabolicznym

Jagody pomocne przy syndromie metabolicznym

Polifenole zawarte w jagodach mają jednocześnie oddziaływanie profilaktyczne, jak i terapeutyczne.
Jagody pomocne przy syndromie metabolicznym [© Mara Zemgaliete - Fotolia.com] Polifenole z czarnych jagód chronią organizm przed , a nawet mogą przyczynić się do osłabienia objawów.

Uczeni z University of Maine (USA) odkryli, że karmienie otyłych szczurów jagodami odpowiadającymi ilości dziennego spożycia dwóch filiżanek jagód przez człowieka poprawia zdolność kurczenia się i rozluźnienia naczyń krwionośnych. Efekt ten, widoczny po 8 tygodniach regularnego spożywania jagód, przyczynia się do zwiększenia przepływu krwi i zmniejszenie ciśnienia. Oznacza to, że jagody mogą pomóc ograniczyć uszkodzenia ścian naczyń krwionośnych i osłabiają nietolerancję glukozy, która może prowadzić do .

Jak wskazują eksperci, wiele substancji w żywności może zapobiec zespołowi metabolicznemu, który obejmuje stan przedcukrzycowy, i . Szczególnie polifenole z jagód przyczyniają się do normalizacji poziomów stanu zapalnego i poprawy funkcjonalności naczyń.

Wyniki badań opublikowano w Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism.

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Nadciśnienie - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Hospicja.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Kosciol.pl
  • Oferty pracy