27-07-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Sery to ważny element powszechnie polecanego śródziemnomorskiego sposobu odżywiania się. Włoscy uczeni postanowili sprawdzić, jakie właściwości mają sery.
Uczeni z Uniwersytetu w Pawii i Uniwersytetu w Mediolanie przebadali wiele produkowanych w Lombardii serów i odkryli, że wbrew powszechnej opinii - mogą mieć one przeciwcholesterolowe efekty. To nie wszystko, określone sery dawały miały również właściwości przeciwutleniające.
Nabiał jest powszechnie zalecany przez dietetyków jako ważny składnik diety. Pozwala dostarczać białka, wapnia, cukrów, , etc. Ostrożnie jednak podchodzi się do tych artykułów w wersji pełnotłustej, ponieważ uważa się, że mogą zwiększyć problem nadwagi lub otyłości. Jednocześnie jednak, w analizach diet nie wykazano znaczącego wpływu nabiału na wagę.
Co ciekawe, ustalono, że lombardzkie sery miały także działanie przeciwcholesterolowe. Według uczonych, było to spowodowane najprawdopodobniej sposobem odżywiania się zwierząt: im częściej zwierzęta pasły się swobodnie na pastwiskach, tym więcej wytwarzały mleka bogatego w fitosterole, związki, które mają zdolność zmniejszania poziomu .
Poza tym sery i jogurty, skutecznie osłabiają napięcie systemu nerwowego: kiedy trawiona jest zawarta w nich kazeina, uwalniana zostaje kazomorfina, naturalna substancja, która działa jak opiaty i niektóre aminokwasy, w tym tyrozyna i tryptofan. Te ostatnie stymulują produkcję ważnych neuroprzekaźników mózgowych mających wpływ na nasz nastrój.
Ponadto badania dowiodły, że oprócz aktywowania wydzielania dopaminy i serotoniny, które skutecznie przeciwdziałają i niwelują napięcie psychiczne, produkty mleczne powodują wytwarzanie kwasu aminomasłowego, znanego również jako GABA. To neuroprzekaźnik o działaniu relaksującym, który nasz organizm syntetyzuje przy udziale kwasu glutaminowego, substancji znajdującej się w produktach mlecznych. Poza tym w serach sprzyja rozluźnieniu mięśni, a witaminy z grupy B przeciwdziałają objawom depresji i uspokajają układ nerwowy.