26-12-2011
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Ograniczenie ilości i obfitości posiłków może pomóc w utrzymaniu młodości umysłu, mówią włoscy naukowcy. Badacze odkryli molekularny proces, dzięki któremu ścisła dieta może uratować mózg przed niszczącym wpływem starzenia się.
Do badań, których wyniki opublikowano w amerykańskim czasopiśmie Proceedings of the National Academy of Sciences, wykorzystano myszy umieszczonych na diecie stanowiącej 70% zwykle spożywanej żywności.
Naukowcy odkryli, że niskokaloryczna dieta miała wpływ na cząsteczki białka CREB1, które aktywują wiele genów związanych z długowiecznością i dobrym funkcjonowaniem mózgu.
- Mamy nadzieję, że znajdziemy sposób, aby aktywować CREB1, na przykład poprzez nowe leki, tak aby utrzymać mózg młodym bez konieczności stosowania ścisłej diety - powiedział główny autor badań Giovambattista Pani, pracownik naukowy w Instytucie Patologii Ogólnej, Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu Katolickiego Najświętszego Serca Pana Jezusa w Rzymie.
Naukowcy już wcześniej odkryli, że myszy pozostające nas diecie wykazywały lepsze zdolności poznawcze, pamięć i mniej agresji. Rzadziej też zapadały na chorobę Alzheimera. Nie wiadomo było jednak dlaczego.
CREB1 reguluje ważne funkcje mózgu, które kontrolują pamięć, zdolność uczenia się i odczuwanie niepokoju. Jego aktywność jest zmniejszona lub fizjologicznie zagrożona przez starzenie się.
U myszy, które zostały zmodyfikowane genetycznie tak, by brakowało im CREB1, nie zanotowano tych samych korzyści dla pamięci pomimo niskokalorycznej diety. Cechowało je to samo ryzyko zaburzeń poznawczych mózgu jak w przypadku przekarmianych gryzoni.
Choroba Alzheimera jest postępującym schorzeniem neurodegeneracyjnym ośrodkowego układu nerwowego, prowadzącym do stanów otępiennych, utraty pamięci, zdolności kognitywnych czy pogorszenia się oceny sytuacji. czytaj dalej »