14-03-2012
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Osoby, którzy jedzą dużo czerwonego mięsa, są bardziej zagrożone ryzykiem zgonu z powodu chorób układu krążenia i nowotworów oraz innych powodów, wynika z badania opublikowanego w Archives of Internal Medicine.
Osoby, których menu obfituje w czerwone mięso, częściej umierają w wyniku np. chorób serca i raka w porównaniu do tych, którzy zastępują ten produkt innymi artkułami spożywczymi, takimi jak ryby i drób.
W wielu dietach kluczowym źródłem białka i tłuszczu jest mięso, a wcześniejsze badania wykazały, że spożycie mięsa jest związane z większym ryzykiem wystąpienia cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych i niektórych rodzajów raka.
Uczeni z Harvard School of Public Health w Bostonie przeanalizowali dane z dwóch badań, w których oceniano wpływ diety na stan zdrowia w ciagu 28 lat obserwacji. Testy obejmowały z 37,698 mężczyzn i 83,644 kobiet. W tym czasie zanotowano 23,926 zgony: 5,910 śmierci z powodu chorób układu krążenia i 9,464 z powodu raka.
Jak napisali w raporcie autorzy analiz, okazało się, że większe spożycie czerwonego mięsa wiązało się ze znacznie większym ryzykiem śmierci w wyniku chorób sercowo-naczyniowych i raka.
Związek zaobserwowano zarówno w przypadku nieprzetworzonego, jak i przetworzonego czerwonego mięsa, z relatywnie większym zagrożeniem ze strony tego drugiego produktu. Zastąpienie mięsa rybami , drobiem, orzechami, roślinami strączkowymi i niskotłuszczowym nabiałem oraz produktami pełnoziarnistymi wiązało się z istotnie niższym ryzykiem zgonu z powodu wspomnianych chorób.
Wyniki zbiorczej analizy wykazały, że jedna porcja mięsa dziennie oznaczała ogółem 12% wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci.
Po przeanalizowaniu sytuacji, w której dzienną porcję czerwonego mięsa zastępowano porcją ryby, drobiu, warzyw, orzechów, niskotłuszczowych produktów mlecznych lub pełnoziarnistych odkryto, że obniżyło to ryzyko zgonu odpowiednio o 7%, 14%, 10% , 19%, 10% i 14%.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »