18-02-2010
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Nowy przegląd badań na temat powiązań pomiędzy czekoladą i chorobami wykazało, że jedzenie słodyczy z zawartością kakao wydaje się być związane z mniejszym ryzykiem wystąpienia udaru mózgu.
To nie jest zaskoczenie, bowiem - co cieszy wszystkich uzależnionych od słodyczy - naukowcy od pewnego czasu wiedzą, że czekolada zawiera flawonoidy, substancje pochodzenia roślinnego, które mogą pomóc w ochronie tętnic.
Z drugiej strony jednak, jest mało prawdopodobne, aby nasz lekarz pierwszego kontaktu przepisywał czekoladę jako środek zapobiegający chorobom krążenia. „Kiedy weźmiemy wszystko pod uwagę, czekolady nie można sklasyfikować jako zdrową żywność", mówi dietetyk Carina Norris.
"Nadmierne spożycie słodkości z zawartością kakao także może prowadzić do przybierania na wadze i zawiera tłuszcze nasycone, co przyczynia się do zatkania tętnice. Istnieje wiele zdrowszych metody dostarczania flawonoidów - owoce, warzywa i herbata, zwłaszcza zielona," dodaje Norris.
Co więcej, naukowcy, którzy przeanalizowali badania, nie są pewni, czy ludzie spożywający niewielkie ilości czekolady jednocześnie nie prowadzili zdrowszego trybu życia, co mogłoby również być przyczyną zmniejszenia ryzyka wystąpienia udaru, znaczniejszą niż sama czekolada.
Zatem, nie unikaj kosztowania kostką czekolady, ale upewnij się, że robisz to po aktywności fizycznej i zdrowym posiłku.