Strona głównaZdrowieCukier a układ odpornościowy, sprawdź, jaki jest związek

Cukier a układ odpornościowy, sprawdź, jaki jest związek

Cukier jest wszechobecny, jeśli chodzi o współczesną dietę, tymczasem ma wiele negatywnych konsekwencji dla naszego zdrowia, w tym może osłabić działanie układu odpornościowego.
Cukier a układ odpornościowy, sprawdź, jaki jest związek [fot. Sharon McCutcheon on Unsplash]
W naszym jedzeniu jest zbyt dużo . Znajduje się on bowiem nie tylko w ciastach, cukierkach, czy słodkich bułkach, ale też wielu produktach, których z nim nie kojarzymy, np. w niemal wszystkich arykułach przetworzonych, ketchupie, czy . Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organization, WHOs) zaleca, aby cukier był źródłem jedynie 10 proc. wszystkich dostarczanych sobie dziennie kalorii.

Wielu ludzi nie stosuje się do rekomendacji WHO i serwuje sobie nadmiar cukru, co ma wielorakie niekorzystne efekty, w tym często prowadzi do otyłości lub , zwiększa ryzyko próchnicy i sprzyja formowaniu się . Wymienione dolegliwości zaś oznaczają większe prrawdopodobieństwo szeregu innych chorób. To nie wszystko - badania pokazały, że cukier może osłabiać .

Od kilkudziesięciu lat wiadomo, że cukier może negatywnie wpływać na układ immunologiczny, nie było jednak jasne, jak dokładnie oddziałuje. Nowe badania na myszach pokazują, że nadmiar tego składnika upośledza funkcje układu w odniesieniu do określonych drobnoustrojów. Co ciekawe, jedzenie cukru wydawało się pomagać myszom w pozbyciu się infekcji wirusowych, ale nie pozwalało walczyć z .

Według statystyk, przeciętny Amerykanin i Europejczyk zjadają dwa lub trzy razy tyle cukru dziennie niż zalecają dietetycy. Aby ograniczyć jego ilość w swoim, menu, trzeba jeść jak najmniej przetworzone produkty i najlepiej samodzielnie przygotowywać posiłki - wówczas ma się większą kontrolę nad używanymi do przygotowania dań składnikami.

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • EWST.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Aktywni 50+
  • Oferty pracy