13-11-2014
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Uczeni z Uniwersytetu w Hajfie polecają kwasy omega-3 (w które bogate są niektóre ryby) w walce z nałogiem palenia papierosów.
Izraelscy badacze odkryli, że suplementy z kwasami tłuszczowymi omega-3 pomagają zmniejszyć liczbę , po które codziennie sięgają uzależnieni od nikotyny ludzie.
Badanie prowadzone przez dr Sharon Rabinovitz Shenkar z Uniwersytetu w Hajfie wykazało, że tabletki z tłuszczem ryb istotnie zmniejszyły głód nikotynowy i pomogły uczestnikom obniżyć ilość wypalanych papierosów o co najmniej 11 procent.
Jak podkreślają eksperci, osiągnięte wyniki mają szczególne znaczenie, dlatego że dotychczasowe środki mające wspomagać walkę z paleniem papierosów nie tylko często są nieskuteczne, ale też mogą nawet sprzyjać odwrotnym do zamierzonych skutkom. - to tani i łatwo dostępny suplement diety o działaniu prawie nie mającym skutków ubocznych bocznych i znacznie zmniejsza palenie - wyjaśnia Rabinovitz Shenkar.
Substancje toksyczne w dymie papierosowym wyraźnie zmniejszają poziom niezbędnych kwasów tłuszczowych w mózgu, szczególnie omega-3, uszkadzając obszary mózgu związane z odczuwaniem przyjemności i satysfakcji. To z kolei jest bezpośrednio związane z niezdolnością do rzucenia palenia.
- Wcześniejsze badania wykazały, że nieodpowiedni poziom omega-3 jest również związany ze osłabieniem zdrowa psychicznego, i zmniejszeniem zdolności do radzenia sobie z presją oraz stresem. Te ostatnie natomiast wiążą się z nałogiem palenia - wskazuje dr Rabinovitz Shenkar. - Wiadomo również, że poziom i napięcia wzrasta wśród ludzi, którzy rzucili palenie - dodaje.
W opisywanych badaniach wzięło udział 48 osób, które paliły średnio 14 papierosów dziennie. Uczestników podzielono na dwie grupy. Pierwsza otrzymywała tabletki z kwasami omega-3, druga zaś placebo. Okazało się, że po trzydziestu dniach takiej kuracji osoby z pierwszej grupy zmniejszyły liczbę wypalanych papierosów o średnio dwa dziennie, w sumie wypaliły 115 papierosów mniej.
Najlepszym źródłem kwasów omega-3 są: halibut, łosoś, śledź, dorsz, makrela, sardynki oraz owoce morza.
Wyniki badań opublikowano w Journal of Psychopharmacology.
Depresja to bardzo poważna choroba, a jej lekceważenie może prowadzić nawet do śmierci. Dotyka ona ludzi w różnym wieku, jednak w przypadku osób starszych bywa często lekceważona, traktowana jako jeden z objawów starzenia się. czytaj dalej »