12-08-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
– Wszyscy zdajemy sobie sprawę, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Dlatego warto wprowadzić w swoje życie 7 prostych zasad, które pozwolą nam kontrolować swoją masę ciała, a co za tym idzie – uchronić się od wielu chorób dietozależnych – radzi Konrad Gaca.
1. Regularność posiłkówRegularność odpowiednio zbilansowanego jedzenia gwarantuje systematyczną utratę tkanki tłuszczowej. Należy pamiętać, że nie możemy ominąć żadnego posiłku! Powinniśmy jeść ich cztery lub pięć, w zależności od trybu życia.
2. Odpowiednia kompozycja białek, węglowodanów i tłuszczówOd tego, w jakich proporcjach dobierzemy do posiłków białka, węglowodany i tłuszcze, będzie zależeć, w jaki sposób nasz organizm będzie wytwarzał hormony. Prawidłowa gospodarka hormonalna pomaga w kontrolowaniu masy ciała.
3. Królewskie śniadanieTo, co zjemy rano, będzie miało wpływ na cały dzień. W śniadaniu musi znaleźć się porcja węglowodanów i to najlepiej złożonych, o niskim indeksie glikemicznym. Nie zapominajmy też o dobrym źródle białka.
4. Białkowa kolacjaNajlepszym pomysłem na ostatni posiłek dnia, szczególnie w czasie odchudzania, jest . Ma ona niezwykle pozytywny wpływ na gospodarkę hormonalną, co pomaga w odchudzaniu. Sięgnijmy po chude mięso, ryby, jajka, chudy ser biały lub specjalne proteinowe koktajle.
5. Zero soli, zero cukruBez soli w diecie będzie można pić , dzięki czemu nie tylko oczyścimy organizm, ale także przyspieszymy swój metabolizm. Cukier jest szkodliwy – on nie tylko tuczy, ale przyczynia się do powstawania wielu chorób. Jeśli w skrajnych przypadkach ktoś musi po niego sięgnąć, niech korzysta z cukru brzozowego.
6. Warto pić wodęWoda w kapitalny sposób przyspieszy metabolizm. To fakt potwierdzony naukowo. Systematyczne jej picie przez cały dzień może pomoc nam zwiększyć tempo metabolizmu nawet o 30 proc. Oczywiście nie pijmy jej w zbyt dużych ilościach, wystarczy jednorazowo wypić ok. 0,2-0,25 l.
7. Jedz odpowiednie tłuszczeNie wszystkie tłuszcze to dietetyczne zło. Wiele z nich usprawnia myślenie, chroni przed chorobami, a nawet pomaga leczyć serce. Najbardziej wartościowe są tłuszcze nienasycone. To one wzmacniają odporność, wpływają na utrzymanie prawidłowego poziomu . Znajdziemy je w rybach morskich, oliwie, oleju rzepakowym i lnianym oraz orzechach.
Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »