Strona głównaZdrowiePostaw na kuchnię śródziemnomorską

Postaw na kuchnię śródziemnomorską

Kuchnia śródziemnomorska staje się coraz popularniejsza w Polsce. Moda na zdrowe odżywianie przybliża Polaków do potraw śródziemnomorskich, które swoją lekkością i świeżym smakiem imponują wyszukanym gustom.
Zdrowe odżywianie kojarzymy najczęściej ze zmuszaniem się do jedzenia potraw o smaku niepodobnym do znanych nam dań, do tego w małych porcjach. I tutaj możemy się mylić. Okazuje się, że wprowadzenie do naszego jadłospisu potraw śródziemnomorskich pozwoli nam delektować się sycącymi posiłkami i jednoczenie nie obciążyć żołądka ciężkostrawnymi tłuszczami. Co więcej, jedząc nietłusto, zapewnimy sobie zdrowie i świetną kondycję.

Według mistrza kuchni w restauracji il Gusto, pierwszym krokiem do przygotowania zdrowego posiłku jest zastąpienie niezdrowego tłuszczu oliwą z oliwek. Jest ona najzdrowszym ze znanych tłuszczy, jednocześnie zawiera witaminę E, która unieszkodliwia wolne rodniki. Oliwa z oliwek, najlepiej w odmianie extra virgin - z pierwszego tłoczenia - znakomicie zastąpi używane dotąd oleje, a także margarynę czy masło. Oliwa sprawdzi się jako dodatek do dań ciepłych i zimnych. Możemy wziąć przykład z Greków, którzy na śniadanie jedzą chrupiące pieczywo maczane właśnie w tym złocistym płynie.

Jeśli równie mocno co czas cenimy sobie wyszukany smak, wybierzmy się na obiad do śródziemnomorskiej restauracji, obfitującej w różnorodność lekkich i sycących potraw, które mają właściwą dla diety cechę - są zdrowe i pełne potrzebnych nam witamin. Popularne w krajach basenu Morza Śródziemnego makarony (pasty) zawierają obniżający poziom cholesterolu błonnik. Ich jedzenie chroni także przed chorobami nowotworowymi. Jedzenie makaronu nie jest tuczące, kiedy zrezygnujemy z tłustych sosów.

Kwintesencją kuchni śródziemnomorskiej są owoce morza. Krewetki, małże, homary, ostrygi są cennym źródłem potasu, fosforu, magnezu i cynku - pierwiastków niezbędnych do prawidłowej pracy układu nerwowego.

Jedną z najlepiej przyswajalnych postaci białka jest mięso ryb. Zawiera ono ważny budulec kości - wapń oraz mający wpływ na tarczycę jod. Ryby zawierają również wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, obniżające poziom ciśnienia tętniczego krwi.

Degustowanie wina do posiłku jest w kulturze śródziemnomorskiej tradycją. Wina czerwone, białe dobieramy do potraw w zależności od gustu. Na prozdrowotne właściwości wina wpływają polifenole, które działają przeciwzakrzepowo. Rozsądne spożywanie wina, szczególnie czerwonego, uchroni organizm przed chorobą wieńcową i miażdżycą

Kuchnia śródziemnomorska pomaga nam prowadzić zdrowy styl życia. Jednak, aby uczynić dietę skuteczną, powinniśmy przygotowywać posiłki oparte na kompozycji kilku potraw śródziemnomorskich, eliminując tym samym ciężkie i tłuste dania. Ważne jest także, aby spożywać śródziemnomorskie potrawy regularnie.

Źródło: il Gusto

Joanna Papiernik / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Przeczytaj także


Miażdżyca - cholesterol - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 15:48:37, 14-07-2009 Nika

    od 11 lat mam okazję jadać we włoskich domach i jestem zachwycona smakiem,zapachem oraz prostotą dań kuchni włoskiej.Większość z nich staram się robic w domu.Przywożę sobie dobrą oliwę i wino od zaprzyjaźnionych rolników/dary teściowej córki/.Myślę,ze ważne w kuchni włoskiej jest bezpośrednie przygotowywanie dań przed [posiłkiem.podczas gdy polskie gospodynie lubią narobić gołąbków,bigosiku i pierogów na zapas,podgrzewać,podsmażać-przez co tracą na wartości i są ciężkostrawne.Prostota dań kuchni śródziemnomorskiej jest zniewalająca.I te ziółka! 28225
    ... zobacz więcej
  • 16:00:24, 14-07-2009 Pani Slowikowa

    Cytat:
    nika
    od 11 lat mam okazję jadać we włoskich domach i jestem zachwycona smakiem,zapachem oraz prostotą dań kuchni włoskiej.Większość z nich staram się robic w domu.Przywożę sobie dobrą oliwę i wino od zaprzyjaźnionych rolników/dary teściowej córki/.Myślę,ze ważne w kuchni włoskiej jest bezpośrednie przygotowywanie dań przed [posiłkiem.podczas gdy polskie gospodynie lubią narobić gołąbków,bigosiku i pierogów na zapas,podgrzewać,podsmażać-przez co tracą na wartości i są ciężkostrawne.Prostota dań kuchni śródziemnomorskiej jest zniewalająca.I te ziółka! 28225

    No wlasnie Niko.. ta prostota i szybkosc wykonania!!

    Przypomnialas mi swoim obrazkiem o bardzo dobrej letniej potrawie;; Tzw spaghetti con pomodoro fresco. Czyli spagetti z surowymi pomidorami.
    Ugotowac spaghetti al dente i odcedzic polewajac troche zimna woda aby sie nie skleily. Polac lekko mala iloscia oliwy i wymieszac. Dodac sosik z surowych pomidorow z bazylia i origano.Wymieszac dobrze i posypac parmezanem
    Sosik robi sie tak:
    Pomidory ( te w ksztalcie sliwek albo malutkie barowe) pokroic na kawlki o wielkosci 1.5 cm, dodac wycisniety czosnek, posiekana bazylie, origano i polac porzadnie oliwa.
    I juz. Obiad gotowy
    ... zobacz więcej
  • 21:34:46, 11-09-2009 Wieslaw_ww

    pycha

Strony : 1 2

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kobiety.net.pl
  • Umierać po ludzku
  • Pola Nadziei
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Oferty pracy