Strona głównaZdrowiePicie soków owocowych i warzywnych zmniejsza ryzyko Alzheimera

Picie soków owocowych i warzywnych zmniejsza ryzyko Alzheimera

Picie trzech szklanek soku owocowego tygodniowo może zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera nawet o 75 procent.
Oto rezultaty badań przeprowadzonych w Stanach Zjednoczonych. Wywnioskowano, że odpowiedzialne za pozytywne skutki w profilaktyce Alzheimera są zawarte w tych sokach polifenole (związki o właściwościach antyoksydacyjnych).

Choroba Alzheimera jest najczęściej występującą formą demencji, obecnie cierpi na nią około 13 milionów ludzi na świecie. Opieka medyczna w tym zakresie jest kosztowna, kolejne kraje opłacają więc medyczne badania wspomagające walkę z Alzheimerem.

Joanna Papiernik / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Przeczytaj także


Choroba Alzheimera - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Choroba Alzheimera jest postępującym schorzeniem neurodegeneracyjnym ośrodkowego układu nerwowego, prowadzącym do stanów otępiennych, utraty pamięci, zdolności kognitywnych czy pogorszenia się oceny sytuacji. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Umierać po ludzku
  • eGospodarka.pl
  • Kobiety.net.pl
  • Hospicja.pl
  • Oferty pracy