Strona głównaZdrowieDieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska uznawana jest za jedną z najzdrowszych. Składają się na nią głównie owoce, warzywa, produkty mączne, produkty zbożowe, olej z oliwek, ryby, a także niewielkie ilości czerwonego mięsa i produktów nabiałowych.
Liczne kraje położone są nad Morzem Śródziemnym, co dość problematycznym czyni wskazanie spójnej diety cechującej je. Sposoby odżywiania różnią się między sobą znacznie odzwierciedlając kulturę, podłoże etniczne, gospodarkę, produkcję rolną danego regionu, bądź kraju. Można jednak wymienić główne, najpowszechniejsze cechy tej diety:

1. Wysoka konsumpcja owoców, warzyw, ryb, pełonoziarnistego chleba, produktów zbożowych z pełnego przemiału, ziemniaków, fasoli, orzechów i ziaren;
2. oliwa z oliwek stanowi główne źródło tłuszczu;
3. niskie, bądź średnie spożycie nabiału i drobiu;
4. niska konsumpcja czerwonego mięsa;
5. spożywanie niewielkiej ilości wina do posiłków.

©  inacio pires - Fotolia.comW tradycyjnej diecie śródziemnomorskiej około 40 procent dziennej dawki kalorii pochodzi z tłuszczu, ale ryzyko chorób układu krwionośnego jest bardzo niskie. W oliwie z oliwek znajdują się tłuszcze jednonienasycone, które nie powodują wzrostu poziomu cholesterolu w organizmie tak, jak czynią to tłuszcze nasycone. Oliwa z oliwek, o której po raz pierwszy wspomniał Hipokrates, jest bogatym źródłem antyoksydantów, które pomagają zapobiegać miażdżycy i nowotworom.

Przez wieki oliwa z oliwek używana była w obrębie Morza Śródziemnego jako środek zdrowotny i upiększający. Stosowano go w celu ujędrnieniu skóry, uleczenia otarć. Jedzenie zaś ryb kilka razy w tygodniu zwiększa ilość kwasów tłuszczowych omega-3.

Od dłuższego czasu powszechnie wiadomo, że dieta śródziemnomorska może zapobiec wielu chorobom: nowotworom, chorobom serca, otyłości i cukrzycy. Badanie przeprowadzone niedawno w Stanach Zjednoczonych pozwala na dodanie do tej listy również chorobę Alzheimera, spożywanie produktów należących do opisywanej diety może znacząco zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania na Alzheimera.

Joanna Papiernik / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Przeczytaj także


Choroba Alzheimera - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Choroba Alzheimera jest postępującym schorzeniem neurodegeneracyjnym ośrodkowego układu nerwowego, prowadzącym do stanów otępiennych, utraty pamięci, zdolności kognitywnych czy pogorszenia się oceny sytuacji. czytaj dalej »


AMD - zwyrodnienie plamki żółtej - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Plamka żółta to punkt na siatkówce oka, na którym znajduje się największe zagęszczenie światłoczułych receptorów siatkówki umożliwiających postrzeganie kolorów. AMD to najczęstsza przyczyna zupełnej utraty wzroku u osób starszych. czytaj dalej »


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Umierać po ludzku
  • eGospodarka.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Hospicja.pl
  • Oferty pracy