06-12-2006
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Cholesterol, a raczej jego podwyższony poziom, to obecnie bodaj jeden z najczęstszych problemów zdrowotnych. Wzrost stężenia cholesterolu w surowicy krwi, jest istotnym czynnikiem ryzyka wystąpienia miażdżycy i chorób układu sercowo-naczyniowego takich jak choroba wieńcowa i zawał serca, udar mózgu i miażdżyca zarostowa kończyn dolnych. Dlatego w przypadku przekroczenia dopuszczalnego poziomu tego związku niezbędna staje się odpowiednia dieta, zapewniająca równowagę wszystkich czynników naszego organizmu.
Naczelną zasadą diety niskocholesterolowej jest zrezygnowanie z pewnych produktów i zmiana naszego codziennego jadłospisu. Cholesterol znajduje się przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego, dlatego należy zrezygnować z tłustego mleka, serów białych tłustych, żółtego sera i żółtka jajka, śmietany, tłustego mięsa, smalcu, margaryny, majonezu. Poziom cholesterolu podwyższają także wszelkiego rodzaju tłuszcze zwierzęce, napoje kolorowe, pączki i ciasta przygotowywane na tłuszczu, fast-foody oraz alkohol, spożywany w dużych ilościach i niektóre lekarstwa (jak np. anaboliki czy lekarstwa przeciwtrądzikowe). Niekorzystnie wpływa też brak jakiegokolwiek ruchu w codziennym życiu, stres i palenie.
Aby więc poczuć się lepiej i wspomóc dietę niskocholesterolową powinno się uprawiać sport, dbać o higienę swego organizmu i formę psychiczną, spożywać więcej tłuszczy rybich, gdy to konieczne pozbyć się nadwagi, przestrzegać zasad zdrowego odżywiania oraz pić w niewielkich ilościach wino.

Produkty zalecane przy diecie niskocholesterolowej to przede wszystkim: pieczywo (szczególnie pełnoziarniste), mleko niskotłuszczowe, kefir, maślanka, jogurt, chudy biały ser, białko jajka, chude mięso, ryby pochodzenia morskiego, olej sojowy, słonecznikowy, rzepakowy, oliwa, masło roślinne, margaryna wysokogatunkowa, ziemniaki gotowane, tłuczone, puree, warzywa, dojrzałe owoce, cukier w ograniczonych ilościach, łagodne przyprawy, zupy mleczne, owocowe i warzywne bez tłuszczu, mięso duszone, gotowane pieczone w folii, budynie, kompoty, kisiele, musy, galaretki, kawa zbożowa, herbata, mleko, naturalne soki warzywne, napoje owocowe, herbata zielona, ryż brązowy i grube kasze.
Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »