30-04-2020
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
W wieku kilkudzieięciu lat mózg zaczyna się kurczyć, a nasilenie tego zjawiska prowdzi do problemów z pamięcią i innymi problemami poznawczymi. Do pewnego stopnia mamy jednak wpływ na ten proces - ludzie, którzy jedzą dietę bogatą w warzywa, owoce, orzechy i ryby, mogą mieć większe mózgi, wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie Neurology.
Badanie objęło ponad osób 4 tysiące w średnim wieku 66 lat, które były wolne od demencji. Uczestnicy wypełnili kwestionariusz, który obejmował informacje na temat produktów zjedzonych w ciągu ostatniego miesiaca. Do wyboru było niemal 400 różnych artykułów. Autorzy przyjrzeli się jakości diety, sprawdzając w niej ilość: warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistch, roślin strączkowych, orzechów, nabiału, ryb, herbaty, tłuszczów nienasyconych, olejów różnego rodzaju, czerwonego i przetworzonego mięsa, słodkich napojów, alkoholu i soli. Badacze ocenili jakość diety dla każdej osoby przyznając od 0 do 14 punktów, przy czym najwyższą wartość przyznawano najzdrowszej diecie. Średnia ocena jadłospisu uczestników wynosiła siedem.
Wszystkich badanych poddano skanowaniu mózgu za pomocą rezonansu magnetycznego, aby określić objętość mózgu, ilość zmian istoty białej mózgu i poziom krwawienia (mikroudarów). Co więcej, zgromadzono też informacje na temat innych czynników, które mogą wpływać na objętość mózgu, takich jak , i poziom aktywności fizycznej.
Po uwzględnieniu tych wszystkich dodatkowych czynników naukowcy stwierdzili, że wyższy wynik diety był związany z większą całkowitą objętością mózgu, biorąc pod uwagę różnice w wielkości głowy. Ci, którzy stosowali zdrowszą dietę, mieli średnio dwa mililitry więcej całkowitej objętości mózgu niż pozostali. Warto przy tym zaznaczyć, że objętość mózgu mniejsza o 3,6 mililitra jest równoważna rocznemu .
Dotychczasowe testy pokazały, że osoby o większej objętości mózgu mają lepsze , więc popularyzowanie poprawy jakości diety może być dobrą strategią zachowania wysokich zdolności myślenia u osób sędziwych - mówi dr Meike W. Vernooij, MD z Centrum Medycznego Uniwersytetu Erazma w Rotterdamie w Holandii - potrzebne są jednak dalsze badania, aby potwierdzić, w jaki sposób dieta może wpływać na mózg - dodaje dr Vernooij.
Jednocześnie ustalono, że dieta nie była powiązana ze zmianami w istocie białej mózgu ani niewielkich krwawień.
Na podstawie:
Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »