10-04-2024
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Osoby chore na cukrzycę typu 2 są obarczone większym ryzykiem niekorzystnych efektów leczenia w przypadku zakażenia wirusem wywołującym COVID-19. Pacjenci ci muszą szczególnie uważnie kontrolować poziom cukru we krwi.
- Byliśmy zaskoczeni tak korzystnymi wynikami w grupie z dobrą kontrolą poziomu glukozy we krwi wśród pacjentów z COVID-19 i istniejącą wcześniej - mówi Hongliang Li ze szpitala Renmin na Uniwersytecie Wuhan.
- Ponieważ u osób chorych na cukrzycę ryzyko zgonu i różnych powikłań jest znacznie wyższe oraz nie ma specyficznych leków na COVID-19, szczególnie ważne jest, że dobra kontrola poziomu glukozy we krwi może działać jako skuteczne podejście pomocnicze poprawiające rokowanie diabetyków zmagających się z COVID-19 - dodaje Li.
Ponad 500 milionów ludzi na całym świecie cierpi na cukrzycę typu 2. Jakkolwiek było jasne, że osoby z tą chorobą radzą sobie gorzej z COVID-19, medycy zastanawiali się, jaką rolę może odgrywać tu kontrola poziomu .
Przeanalizowano dane ponad 7 tysięcy pacjentów z , z których część chorowała też na cukrzycę. Jak się okazało, ludzie przyjęci do szpitala z obiema chorobami wymagali większej liczby interwencji medycznych. A pomimo nich, charakteryzowali się istotnie wyższą śmiertelnością (7,8 proc. vs. 2,7 proc.) oraz większą częstością występowania uszkodzeń wielonarządowych. Jednak ryzyko śmierci u pacjentów z dobrze kontrolowanym poziomem glukozy we krwi i zakażeniem COVID19 było niższe niż u tych, u których poziom glukozy był słabo kontrolowany.
Co więcej, osoby z odpowiednio kontrolowaną cukrzycą otrzymywały także mniej innych interwencji medycznych, w tym dodatkowego tlenu, jak również miały mniej powikłań zdrowotnych.
Na podstawie:
COVID-19 to nowa zakaźna choroba wywoływana przez koronowirusa SARS-Cov-2. Choroba przebiega w bardzo różny sposób - od postaci niemal całkowicie bezobjawowej, do ciężkich przypadków z których część kończy się śmiercią. czytaj dalej »
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »