18-01-2017
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jakkolwiek paradoksalnie to brzmi, obserwujemy wręcz „modę" na rozmaite alergie na jedzenie. Wielu ludzi dość pochopnie wyrzuca ze swojego jadłospisu określone produkty, które - jak im się wydaje - mogą być dla ich organizmu wyzwaniem. Tymczasem rezygnacja z pewnych grup artykułów może być bardzo szkodliwa. Przedtem upewnij się, że naprawdę nie możesz czegoś jeść.
Wiele osób myśli, że cierpią na alergie pokarmowe. Są ostrożne przy wyborze posiłków i dokładnie czytają skład produktów, ale eksperci twierdzą, że prawdziwe alergie pokarmowe są o wiele mniej powszechne niż większość ludzi sądzi.
Alergia a nietolerancja spożywcze są wywoływane nieprawidłową odpowiedzią immunologiczną i powodują szereg objawów, od łagodnych np. wysypki czy biegunki po zagrażające życiu . wynikają z innych mechanizmów, takich jak problemy enzymatyczne, np. nietolerancja laktozy, i ograniczają się do problemów trawiennych.
Alergie IgE-zależne i IgE-niezależneWyróżnia się dwa główne rodzaje alergii pokarmowych, czyli IgE (natychmiastowe) i IgEoniezależne (oppóźnione). IgE to białko - immunoglobulina E, która stanowi przeciwciała wytwarzane przez układ immunologiczny, kiedy organizm reaguje na alergen. Diagnostyka alergii polega na wykrywaniu w skórze i w surowicy krwi swoistych IgE świadczących o nadwrażliwości organizmu na alergen.
Reakcje natychmiastowe (IgE-zależne) występują w ciągu kilku minut do dwóch godzin od kontaktu z żywnością. Główne objawy obejmują:
- obrzęk części twarzy
- czerwoną swędzącą wysypkę
- swędzenie lub zaczerwienienie oczu
- swędzenie ust
- nudności i wymioty
- ból brzucha
- biegunkę
- katar lub zatkany nos
- kaszel
- duszność lub świszczący oddech
W przypadku alergii IgE-niezależnych symptomy występują w kilka godzin do nawet kilku dni po spożyciu określonych produktów, więc trudniej jest połączyć doświadczane objawy z danym posiłkiem. Najczęstsze symptomy to:
- biegunka
- kolki
- refluks
- wymioty
- krew w stolcu
Wród produktów, które najpowszechniej wywołują alergie, są: , , , soja, pszenica, ryby, owoce morza.
Alergia to choroba wywoływana reakcją układu odpornościowego na określone substancje, na przykład pyłki, kurz, jad pszczeli, czy sierść zwierząt domowych. Choroby wywołane przez alergeny stały się bardzo częstym zjawiskiem w ciągu ostatniego półwiecza. czytaj dalej »