Strona głównaChorobyJak cukier wpływa na twoje serce

Jak cukier wpływa na twoje serce

Choroby serca to główna przyczyna śmierci na całym świecie, odpowiadają za około jedną trzecią wszystkich zgonów. Co istotne, ich rozwój w dużej mierze jest wywoływany czynnikami, które daje się modyfikać - np. dietą. Okazuje się, że nadmiar cukru w jadłospisie sprzyja problemom z sercem.
Jak cukier wpływa na twoje serce [Fot. igorkol_ter - Fotolia.com]
Dieta to jeden z podstawowych elementów dbania o zdrowie i wygląd. Jeśli obfituje w niezdrowe cukry i tłuszcze oraz ma niewłaściwe proporcje składników odżywczych, prowadzi do zaburzeń pracy organizmu, a w konsekwencji do różnych chorób.

W naszym jedzeniu jest przede wszystkim za dużo niezdrowego tłuszczu i cukru. Jeśli chodzi o ten ostatni, Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by stanowił 5 proc. całkowitego dziennego zapotrzebowania na energię, czyli nie powinniśmy spożywać dziennie więcej niż 5 łyżeczek.

Problem polega na tym, że znaczna większość z nas przekracza wspomnianą dawkę, często nie tylko ze względu na niewłaściwe nawyki żywieniowe, ale i z powodu braku wiedzy o składnikach kupowanych produktów. jest „ukryty" w wielu różnych artykułach, także takich, których z nim po prostu nie kojarzymy z czymś słodkim, znajduje się bowiem m. in. w płatkach owsianych, jogurtach, ketchupie, kawie smakowej, etc.

Cukier z diety jest trawiony do cząsteczek glukozy i wchłaniany do krwiobiegu. Glukoza z kolei stymuluje uwalnianie hormonu insuliny, który aktywuje proces jej wykorzystania dla wytworzenia energii lub przechowywania jej w postaci glikogenu w wątrobie. Gdy stężenie glukozy jest ciągle nadmierne, chronicznie podwyższona staje się też , a to skutkuje zwiększonym gromadzeniem tłuszczu oraz wzrostem poziomu triglicerydów i stanów zapalnych, a także uszkodzeniami wyściółki naczyń krwionośnych.

W efekcie zwiększa się ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i . Co więcej, nadmiar cukru przekłada się na , który powoduje reakcję zapalną, czyli zwiększony poziom stanów zapalnych w organizmie, a one mogą prowadzić do uszkodzeń wielu narządów.

Aby uchronić się przed kłopotami zdrowotnymi, trzeba czytać etykiety artykułów, które wkładamy do koszyka. Warto pamiętać, że w jednej łyżeczce mieści się około 5 gramów cukru. Jeśli chodzi o produkty, informacja o ilości cukru na 100 gramów pozwala na adekwatne porównanie zawartości tego składnika i dokonanie zdrowszych wyborów.

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Anemia - niedokrwistość, Choroba wieńcowa, Hemoroidy, Menopauza, Nowotwór prostaty, Osteoporoza, Schizofrenia, WZW C / HCV, pokaż wszystkie

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kosciol.pl
  • Kobiety.net.pl
  • Hospicja.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Oferty pracy