18-03-2019
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Choroby serca to główna przyczyna śmierci na całym świecie, odpowiadają za około jedną trzecią wszystkich zgonów. Co istotne, ich rozwój w dużej mierze jest wywoływany czynnikami, które daje się modyfikać - np. dietą. Okazuje się, że nadmiar cukru w jadłospisie sprzyja problemom z sercem.
Dieta to jeden z podstawowych elementów dbania o zdrowie i wygląd. Jeśli obfituje w niezdrowe cukry i tłuszcze oraz ma niewłaściwe proporcje składników odżywczych, prowadzi do zaburzeń pracy organizmu, a w konsekwencji do różnych chorób.
W naszym jedzeniu jest przede wszystkim za dużo niezdrowego tłuszczu i cukru. Jeśli chodzi o ten ostatni, Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by stanowił 5 proc. całkowitego dziennego zapotrzebowania na energię, czyli nie powinniśmy spożywać dziennie więcej niż 5 łyżeczek.
Problem polega na tym, że znaczna większość z nas przekracza wspomnianą dawkę, często nie tylko ze względu na niewłaściwe nawyki żywieniowe, ale i z powodu braku wiedzy o składnikach kupowanych produktów. jest „ukryty" w wielu różnych artykułach, także takich, których z nim po prostu nie kojarzymy z czymś słodkim, znajduje się bowiem m. in. w płatkach owsianych, jogurtach, ketchupie, kawie smakowej, etc.
Cukier z diety jest trawiony do cząsteczek glukozy i wchłaniany do krwiobiegu. Glukoza z kolei stymuluje uwalnianie hormonu insuliny, który aktywuje proces jej wykorzystania dla wytworzenia energii lub przechowywania jej w postaci glikogenu w wątrobie. Gdy stężenie glukozy jest ciągle nadmierne, chronicznie podwyższona staje się też , a to skutkuje zwiększonym gromadzeniem tłuszczu oraz wzrostem poziomu triglicerydów i stanów zapalnych, a także uszkodzeniami wyściółki naczyń krwionośnych.
W efekcie zwiększa się ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i . Co więcej, nadmiar cukru przekłada się na , który powoduje reakcję zapalną, czyli zwiększony poziom stanów zapalnych w organizmie, a one mogą prowadzić do uszkodzeń wielu narządów.
Aby uchronić się przed kłopotami zdrowotnymi, trzeba czytać etykiety artykułów, które wkładamy do koszyka. Warto pamiętać, że w jednej łyżeczce mieści się około 5 gramów cukru. Jeśli chodzi o produkty, informacja o ilości cukru na 100 gramów pozwala na adekwatne porównanie zawartości tego składnika i dokonanie zdrowszych wyborów.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »