20-07-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Nowe badania przeprowadzone przez uczonych z Harvard T.H. Chan School of Public Health dowodzą, że regularne jedzenie produktów o wysokiej zawartości błonnika pomaga zmniejszyć ryzyko raka piersi.
Dieta bogata w warzywa i owoce jest dobrym sposobem nie tylko na zachowanie odpowiedniej sylwetki, ale i profilaktykę wielu chorób, w tym agersywanej formy .
Serwowanie sobie co najmniej 5,5 porcji owoców i warzyw dziennie może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi o 11 procent w porównaniu do jedzenia 2,5 porcji, mówią uczeni z Harvard University.
Autorzy przeanalizowali też ochronny wpływ warzyw i owoców przed różnymi formami piersi i ustalili, że wyższe spożycie tych produktów było związane z niższym ryzykiem wystąpienia bardziej agresywnych nowotworów, w tym ER-ujemnych, HER2-dodatnich i guzów podobnych do podstawnych.
Jakkolwiek obejmująca dużą ilość owoców i warzyw wiąże się z wieloma innymi korzyściami zdrowotnymi, nasze wyniki mogą stanowić dodatkowy bodziec dla kobiet do zwiększania tych produktów w diecie, mówi prof. Heather Eliassen z Harvard Medical School i Harvard Chan School.
Jak podaje WHO, rak piersi jest najczęstszym rakiem wśród kobiet, co roku diagnozuje się go u 1,5 miliona kobiet. Ponad pół miliona pacjentek rocznie umiera z powodu tej formy nowotworu. Chociaż zachorowalność na raka piersi jest wyższa wśród kobiet w bardziej rozwiniętych regionach świata, wskaźniki zachorowań wzrastają niemal w każdej części globu.
Wyniki badań są dostępne w International Journal of Cancer.
Na podstawie:
Nowotwór piersi (rak piersi, rak sutka) należy do najczęściej występujących chorób onkologicznych u kobiet. W Polsce notuje się prawie 10 tys. nowych zachorowań rocznie, co oznacza, że każdego roku na nowotwory piersi zachoruje 30 na 100 tys. kobiet. czytaj dalej »