Strona głównaZdrowieWHO: potrzeba więcej zdrowej żywności w miejscach publicznych

WHO: potrzeba więcej zdrowej żywności w miejscach publicznych

Placówki publiczne, takie jak szkoły, domy opieki, czy szpitale mogą odgrywać kluczową rolę w zapewnieniu ludziom zdrowej żywności i zapobieganiu nawet 8 milionom zgonów rocznie spowodowanych stosowaniem niezdrowej diety
WHO: potrzeba więcej zdrowej żywności w miejscach publicznych [fot. RitaE from Pixabay]
Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organization, WHO) apeluje o wdrażanie polityki zamówień publicznych na i usług, które zwiększą dostępność do zdrowych produktów. Dzięki temu będzie można ograniczyć choroby i zgony spowodowane nadmiernym spożyciem soli, cukrów i tłuszczów, zwłaszcza tłuszczów trans i niedostateczną ilością produktów pełnoziarnistych, roślin strączkowych, warzyw i owoców.
Miejsca publiczne, które służą całej społeczności, w tym najbardziej narażonym na choroby grupom, muszą być miejscami, w których promuje się zdrową dietę, a nie zniechęca do niej - mówi dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, dyrektor generalny WHO. - Nadszedł czas, aby rządy sprawiały, że żywność podawana lub sprzedawana w miejscach publicznych przyczyni się do zdrowej diety i będzie ratowała życie. Żadne środki publiczne nie powinny być wydawane na niezdrowe jedzenie - dodaje dr Ghebreyesus.
Stosowanie zdrowej diety od początku do ostatnich dni życia jest niezbędne, aby zapobiegać różnym formom niedożywienia, a także cukrzycy, nowotworom i innym chorobom niezakaźnym. Zalecenia WHO obejmują:
  • ograniczenie spożycia sodu i jodowanie ;
  • ograniczenie spożycia ;
  • zmianę rodzaju tłuszczów w diecie - z tłuszczów nasyconych na nienasycone;
  • wyeliminowanie przemysłowo wytwarzanych ;
  • zwiększenie spożycia produktów pełnoziarnistych, warzyw, owoców, orzechów i roślin strączkowych;
  • zapewnienie dostępności do bezpłatnej, bezpiecznej wody pitnej.
Wiele krajów z różnych części świata podjęło już kroki dla popularyzacji zdrowego odżywiania się w obiektach publicznych. W Brazylii Narodowy Program Żywienia Szkół wymaga wykorzystania 30 proc. budżetu na zakup żywności z rodzinnych gospodarstw, a finansowane z niego jadłospisy muszą zabierać świeżą lub minimalnie przetworzoną żywność. Aby poprawić zdrowie dzieci, Republika Korei utworzyła Strefy Zielonej Żywności, które regulują dostępność określonych produktów w promieniu 200 metrów od szkół. W tych obszarach nie można sprzedawać jedzenia, w której przekroczony jest ustalony próg kalorii na porcję, a także znajduje się w niej nadmierna ilość cukru i tłuszczów nasyconych.
Rządy na całym świecie mają obowiązek dawać przykład, serwując i sprzedając żywność, która poprawia stan zdrowia obywateli. Te ramy działania są okazją do tego, aby na dużą skalę zdrowe wybory żywieniowe stały się powszechne - mówi dr Tom Friedenz z Resolve to Save Lives.
Na podstawie:

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Pola Nadziei
  • Kosciol.pl
  • Hospicja.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • Oferty pracy