Strona głównaZdrowieOwoce jagodowe - zdrowie w środku lata

Owoce jagodowe - zdrowie w środku lata

Nie tylko świetnie smakują i pachną, ale też są ogromnie zdrowe. Truskawki, porzeczki maliny i jagody to sezonowe bomby witaminowe, bogate także w inne cenne składniki. Czarna porzeczka pomaga w odchudzaniu, poziomka odtruwa organizm, a malina zawiera związki o działaniu leczniczym.
Owoce jagodowe - zdrowie w środku lata [© matka_Wariatka - Fotolia.com] następuje ewidentny wzrost konsumpcji sezonowych owoców i warzyw. MImo to Polacy jedzą ich wciąż za mało. Najchętniej sięgamy po produkty, które sami możemy wyhodować w przydomowych ogródkach. Pamiętajmy, że takich produktów jak , czy czereśnie jest bardzo krótka. I choć te pierwsze można kupić przez cały rok w formie mrożonej, to jednak nigdy aż tak doskonale nie smakują, jak zerwane prosto z krzaka.

Leśne owoce sezonowe cechują się intensywną barwą, od czerwonej, poprzez fioletową, aż do niebieskiej. Im jest ciemniejsza, tym zawierają więcej barwników korzystnych dla zdrowia. Posiadają one właściwości antyoksydacyjne, czyli usuwają z organizmu szkodliwe wolne rodniki. Badania nad ich właściwościami zdrowotnymi wskazują, że mogą chronić przed wieloma schorzeniami, przede wszystkim chorobami układu krążenia. Poza tym, np. czarna porzeczka stanowi bogate źródło witaminy C, zawiera jej ok. 183mg na 100g produktu, w czym wyprzedza m.in. paprykę, kiwi czy cytrusy. Poziomka może być pomocna w usuwaniu toksyn z organizmu, dzięki zawartości błonnika, który ma zdolność pochłaniania związków szkodliwych, wiąże je i neutralizuje, a następnie powoduje usunięcie z organizmu człowieka.

zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnychi. Szczególnie bogate są w witaminę C, zawierają też karotenoidy i witaminy z grupy B. Wyróżnia je też stosunkowo duża zawartość wapnia, żelaza, miedzi i oczywiście błonnika.

Inną zaletą owoców jest ich niska kaloryczność - głównym składnikiem malin, truskawek czy czarnych porzeczek jest woda. Ponadto zawierają one dużo błonnika rozpuszczalnego, który zachowuje się jak zdrowotna „miotełka” - pomaga usprawniać działanie przewodu pokarmowego i przyspiesza pasaż treści pokarmowej przez jelita, co ogranicza wchłanianie składników odżywczych. Uważa się ponadto, że barwniki zawarte, np. w malinach mogą pomagać w redukcji masy ciała. Owoce jagodowe przeciwdziałają też procesom oksydacyjnym, które zachodzą w większym natężeniu u osób otyłych, niż u tych cechujących się prawidłową masą ciała.

Maliny zawierają dodatkowo związki o działaniu leczniczym – salicylany. Posiadają one właściwości dezynfekujące, jak również przeciwbólowe, przeciwgorączkowe czy przeciwzapalne. Zawartość salicylanów w malinach jest jednak zbyt mała, aby mogły leczyć. Dlatego niektóre produkty lecznicze zawierają ekstrakty z malin.

Warto wykorzystać owoce jagodowe, np. do przyrządzania potraw z dodatkiem mleka i przetworów mlecznych, które są cennym źródłem wapnia, a których Polacy, zarówno dorośli jak i dzieci ciągle spożywają w zbyt małych ilościach. Słoneczne lato i opalanie sprzyjają produkcji witaminy D przez komórki obecne w skórze człowieka. Dobrze jest skorzystać z możliwości dostarczenia naszemu organizmowi obu tych składników, które są niezbędne do prawidłowej budowy kości.

Świeże owoce cechują się wyższą wartością odżywczą, niż zrobione z nich przetwory. Należy pamiętać, że różne sposoby przetwarzania owoców skutkują innej wielkości stratami walorów odżywczych. Najmniejsze obserwuje się w przypadku liofilizacji i mrożenia. Owoce liofilizowane znajdują się w różnych produktach np. w płatkach typu musli. Wybierając mrożonki pamiętajmy o sprawdzeniu, czy możemy wyczuć w torebce pojedyncze owoce, czy może stanowią one jedną zbitą masę - co świadczy o ponownym zamrożeniu produktu. Niewątpliwie świeże owoce są atrakcyjniejsze od przetworów pod względem smaku, konsystencji i zapachu. Korzystajmy więc z sezonowych owoców, gdy jest na nie czas.

Przeczytaj także


Nadciśnienie - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Umierać po ludzku
  • Pola Nadziei
  • Akademia Pełni Życia
  • Oferty pracy