Strona głównaZdrowieNajlepsza dieta na jesień

Najlepsza dieta na jesień

Chłodniejsze jesienne dni skłaniają do sięgania po ciepłe jedzenie i różnorodne smakołyki. Warto jednak zadbać o to, by posiłki te były bogate w błonnik.
Najlepsza dieta na jesień [© DIA - Fotolia.com] Jesienią szczególnie poleca się produkty, które są naturalnie bogate zarówno w rozpuszczalną, jak i nierozpuszczalną formę . Błonnik nierozpuszczalny znajduje się w artykułach pełnoziarnistych oraz warzywach i daje efekt przeczyszczający, zaś drugi rodzaj błonnika zawarty jest w obfitości w fasoli, grochu, owsie i stanowi regulator poziomu cukru we krwi i ilości tłuszczu.

Wiele z tych produktów jest też rekomendowanych ze względu na bogactwo innych, ważnych składników odżywczych, są to m. in.:
  • warzywa korzeniowe; w różnej formie przygotowywane: marchew, buraki, ziemniaki białe i słodkie ziemniaki, kalarepa, a także rzepa.
  • suszona i groch; np. zupa z czarnej fasoli czy zupa z fasoli szparagowej.
  • płatki owsiane.
  • mąka , z której obecnie przy pomocy szeroko dostępnych automatów już w domach można samodzielnie wypiekać chleb.
  • warzywa, takie jak: jarmuż, kapusta collard, rzepa, mogą stanowić zarówno dobre przystawki, jak i podstawę większych posiłków.
  • nasiona dyni, wędzone , siekane włoskie i orzechy nerkowca stanowią świetne dodatki wielu jesiennych dań.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Akademia Pełni Życia
  • eGospodarka.pl
  • Hospicja.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Oferty pracy