Strona głównaZdrowieKakao pomoże ochronić wątrobę przy otyłości

Kakao pomoże ochronić wątrobę przy otyłości

Sproszkowane kakao podawane myszom karmionym produktami wysokotłuszczowymi pomogło osłabić choroby wątroby u tych gryzoni.
Kakao pomoże ochronić wątrobę przy otyłości [fot. janiceweirgermia from Pixabay]
Proszek kakaowy, popularny składnik żywności najczęściej wykorzystywany do produkcji czekolady, jest bogaty w błonnik, żelazo i fitozwiązki (w tym polifenole przeciwutleniające i metyloksantyny), które mają pozytywne właściwości zdrowotne, mówią medycy z Penn State.

Jakkolwiek czekolada nie jest szeroko polecana przez dietetyków ze względu na wysoką zawartość cukru i tłuszczu, badania sugerują, że jej jedzenie wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób sercowo-metabolicznych, w tym udaru, choroby wieńcowej serca i cukrzycy typu 2. Teraz postanowiono sprawdzić, czy jedzenie kakao ma wpływ na niewywołane alkoholem stłuszczenie wątroby, które jest powszechnie związane z .

Współcześnie znaczna część populacji zmaga się z otyłością i z . Tym bardziej potrzebne są skuteczne interwencje dietetyczne, nie tylko zaś środki zapobiegawcze, uważają eksperci w Penn State.
W badaniach sprawdzono: zmiany w stłuszczeniu wątroby, markery stresu oksydacyjnego, odpowiedź przeciwutleniającą i uszkodzenia komórek u otyłych myszy karmionych wysokotłuszczową dietę. Części gryzoni przez osiem tygodni podawano dodatkowo 80 mg proszku kakaowego na gram pożywienia.

Gryzonie, które otrzymywały , przybrały na wadze o 21 proc. mniej i miały niższą masę śledziony - co wskazuje na mniejszy stan zapalny - niż myszy z grupy kontrolnej. Pod koniec badania gryzonie karmione dietą wzbogaconą kakao miały o 28 proc. mniej tłuszczu niż pozostałe zwierzęta. Co więcej, myszy otrzymujące kakao miały o 56 proc. niższy poziom i o 75 proc. niższe poziomy uszkodzeń DNA w wątrobie w porównaniu z resztą gryzoni.

Mechanizmy, dzięki którym kakao zapewnia korzyści zdrowotne, nie są dobrze poznane, ale wcześniejsze badania pokazały, że ekstrakty z kakao i niektóre związki zawarte w proszku kakaowym mogą hamować enzymy odpowiedzialne za trawienie tłuszczów i węglowodanów w diecie. W rezultacie uniemożliwiają trawienie tłuszczu, a gdy nie można go wchłonąć, przechodzi przez układ pokarmowy i organizm się go pozbywa.

Autorzy nie zalecają, by osoby otyłe po prostu dodawały do swojego dotychczasowego jadłospisu kakao, ale, by postarały się ograniczyć ilość wysokotłuszczowych produktów w diecie i zastąpiły niezdrowe przekąski czymś, co zawiera znaczne ilości kakao.

Na podstawie:

Przeczytaj także


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Pola Nadziei
  • Aktywni 50+
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Oferty pracy