Strona głównaZdrowieDlaczego niektórzy z nas odczuwają ciągły głód

Dlaczego niektórzy z nas odczuwają ciągły głód

Ci którzy doświadczają dużych spadków poziomu cukru we krwi kilka godzin po jedzeniu, odczuwają silny głód i przyjmują dużo więcej kalorii w ciągu dnia niż inni.
Dlaczego niektórzy z nas odczuwają ciągły głód [fot. uliane Koch from Pixabay]
Odkryto, dlaczego niektórzy ludzie mają problemy z utratą wagi, nawet kiedy stosują diety o obniżonej kaloryczności. Ważną rolę odgrywa tu metabolizm danej osoby.

Medycy sprawdzili, jaki jest poziom cukru u ponad tysiąca osób po zjedzeniu standardowych i różnych posiłków w ciągu dwóch tygodni. Jeśli chodzi o śniadania, obejmowały babeczki o takiej samej ilości kalorii, ale różnym poziomie węglowodanów, białek, tłuszczów i błonnika. U uczestników przeprowadzono też test poziomu cukru we krwi na czczo, aby sprawdzić, jak ich organizm przetwarza cukier.

To nie wszystko, badani nosili monitory glukozy do ciągłego pomiaru ilości cukru we krwi, a także urządzenia do monitorowania czasu aktywności oraz snu. Za pomocą aplikacji na telefon rejestrowali też poziom głodu i koncentracji, a także dokładnie informowali, kiedy i co jedli w ciągu dnia.

Odkryto, że niektóre osoby doświadczyły niestandardowych, znacznych spadków cukru w ciągu 2-4 godzin po tym początkowym szczycie ilości glukozy po posiłku. Ten ubytek był na poziomie niższym niż wyjściowa .

Ludzie, u których poziom glukozy drastycznie spadł, odczuwali silniejszy głód i czekali z kolejnym posiłkiem średnio około pół godziny krócej niż pozostali, chociaż wszyscy jedli tak samo kaloryczne dania. Ponadto ci pierwsi serwowali sobie posiłki zawierające średnio o 75 kalorii więcej w ciągu 3-4 godzin po śniadaniu i około 312 kalorii więcej w ciągu całego dnia. Takie jedzenie zaś może oznaczać nieco ponad 9 kilogramów przyrostu masy ciała w ciągu roku.
Wiele osób ma trudności z utratą wagi i utrzymaniem określonej masy ciała, a zaledwie kilkaset dodatkowych kalorii każdego dnia może skutkować niemal dziesięcioma dodatkowymi kilogramami w ciągu roku. Nasze odkrycie, że poziom spadku cukru po jedzeniu tak silnie wpływa na głód i , ma ogromny potencjał, by pomóc ludziom kontrolować swoją wagę i zadbać o zdrowie w długoterminowej perspektywie - mówi prof. Ana Valdes z University of Nottingham.
Odkryto, że niejednolita była zmienność spadków glukozy u różnych osób w odpowiedzi na spożywanie tych samych posiłków w różnych dniach, co sugeruje, że jest to zależne zarówno od indywidualnych różnic metabolicznych, jak i od codziennych wyborów dań oraz . Według autorów, wybór żywności, która współgra z indywidualnymi procesami metabolicznymi, może pomóc ludziom czuć się sytymi na dłużej i ogólnie jeść mniej.

Na podstawie:

Przeczytaj także


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Umierać po ludzku
  • Kosciol.pl
  • Aktywni 50+
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Oferty pracy