Choroba Parkinsona to schorzenie neurodegeneracyjne spowodowane utratą neuronów produkujących dopaminę, neuroprzekaźnik niezbędny dla kontroli motorycznej i funkcji poznawczych. Wraz ze starzeniem się społeczeństw liczba pacjentów z chorobą Parkinsona gwałtownie rośnie, stąd szuka się nowych sposobów na zmniejszenie ryzyka jej rozwoju. »
Jeśli lubisz serwować sobie rano zwykły jogurt, dodaj do niego łyżkę miodu - to pyszny sposób na osłodzenie ulubionego śniadania. Wspomaga to również kultury probiotyczne w jogurcie, mówią eksperci z University of Illinois Urbana-Champaign. »
Białko sojowe może znacząco zmniejszyć gromadzenie się tłuszczu i poziom trójglicerydów w wątrobie u otyłych pacjentów. »
Osłabienie pamięci i innych zdolności myślenia to najpowszechniej znany skutek choroby Alzheimera. Jednak wiele osób z tą chorobą doświadcza również problemów ze zdrowiem psychicznym, takich jak pobudzenie, depresja, apatia i zaburzenia snu. »
Zjawisko El Niño mogło pomóc w powstaniu i rozprzestrzenieniu się nowego szczepu cholery podczas pandemii na początku XX wieku, co potwierdza przekonanie, że anomalia klimatyczne mogą stwarzać możliwości pojawienia się nowych szczepów bakterii wywołujących tę chorobę. »
Zmniejszenie ilości kwasu foliowego w diecie może wspierać zdrowszy metabolizm u osób starszych. »
Choroba Alzheimera jest najczęstszą forma demencji, ale zmiany w funkcjonowaniu komórek mózgowych leżące u podstaw zaburzeń pamięci pozostają słabo poznane. Na University of Bristol odkryto teraz, że blokery kanału wapniowego mogą być skuteczne w leczeniu problemów z pamięcią. »
Ponad 47 tysięcy osób zmarło w Europie w wyniku wysokich temperatur w 2023 roku, najcieplejszym roku w historii pomiarów na świecie i drugim najcieplejszym w Europie. Takie są szacunki badania przeprowadzonego przez Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal). »
Dieta bogata w magnez jest kluczowa dla naszego zdrowia - zmniejsza ryzyko uszkodzenia DNA i wystąpienia przewlekłych chorób zwyrodnieniowych. »
Przekąski dostarczają średnio około jednej czwartej dziennego zapotrzebowania kalorycznego większości ludzi w USA. Okazuje się, że na wielkość jedzonych porcji wpływa forma produktu. »
Na całym świecie choroby układu krążenia są główną - chociaż możliwą do uniknięcia - przyczyną przedwczesnej śmierci i niepełnosprawności. Zawały serca i udary mózgu oraz różne choroby układu krążenia odpowiadają za około 10 milionów zgonów rocznie. »
Medycy zalecają, aby owoce i warzywa były podstawową częścią leczenia pacjentów z nadciśnieniem. Menu bogate w te produkty obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko sercowo-naczyniowe i poprawia zdrowie nerek ze względu na ich działanie zasadotwórcze. »
Ograniczenie kalorii poprawia reakcje metaboliczne i immunologiczne, które pomagają określić zarówno długość życia danej osoby, jak i liczbę lat w dobrym zdrowiu. »