Suplementy diety mogą spowolnić postęp zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (AMD), częstej przyczyny utraty wzroku u ludzi starszych. Dane zbierane przez kilka lat pokazały, że luteina i zeaksantyna, nie tylko zmniejszają ryzyko raka płuc, ale są również bardziej skuteczne w zmniejszaniu ryzyka progresji AMD w porównaniu z beta-karotenem.
Osoby stosujące dietę bogatą w czerwone i przetworzone mięso, smażone potrawy, zboża rafinowane i wysokotłuszczowy nabiał, są trzykrotnie bardziej narażone na rozwój choroby oczu, która uszkadza siatkówkę i zaburza widzenie centralne.
Zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem (age-related macular degeneration, AMD) to jedna z najczęstszych przyczyn upośledzenia i utraty wzroku w krajach uprzemysłowionych. Jednak, choć nazwa samej choroby to sugeruje, nie dotyczy ona jedynie seniorów, może rozwinąć się już u osób przed pięćdziesiątym rokiem życia.
Dieta może wpływać na ryzyko związane z rozwojem i postępem zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (Age-related Macular Degeneration, AMD).
Awokado to owoce uważany za tzw. super jedzenie, czyli nieprzetworzony produkt bardzo bogaty w wartości odżywcze. Czerwiec określono jako miesiąc tego owocu - to dodatkowy powód, by dodać go do swojej diety.
Wraz z wiekiem zmienia się nasze zapotrzebowanie na różne składniki. Dotyczy to też minerałów i witamin. Tych witamin szczególnie potrzebują kobiety w dojrzałym wieku.
Choroby i urazy oczu są dość powszechnym na całym świecie. Bezpieczne i skuteczne podawanie leków do oka jest jednak trudne ze względu na specyfikę tych narządów. Teraz uczeni opracowali soczewkę, która jest zaopatrzona w mikroigły mogące przenikać do powierzchniowej tkanki ocznej i w sposób kontrolowany aplikować leki, co ułatwi leczenie poważnych problemów ze wzrokiem.
Badania na myszach wskazują, że istnieje związek pomiędzy florą bakteryjną jelit i ryzykiem zwyrodnienia plamki żółtej.
Pacjenci, którzy przyjmują lewodopę (L-DOPA, prekursor dopaminy), są znacznie mniej narażeni na związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej.
Dalekowzroczność, jaskra, zaćma, zmęczenie oczu - to najczęstsze problemy ze zdrowiem oczu ludzi dojrzałych i starszych. Jakkolwiek nie zawsze da się im zapobiec, można znacznie ograniczyć ryzyko ich wystąpienia - potrzebna jest ku temu m. in. odpowiednia dieta. Zobacz, jakie produkty pomogą zadbać o dobry wzrok.
Picie czerwonego wina jest dobre dla wzroku i może zapobiec chorobom oczu w późniejszym życiu, mówią uczeni z Vision Surgery and Research Centre w Hull.
Plamka żółta stanowi mały punkt zlokalizowany na siatkówce oka, na którym znajduje się największe zagęszczenie czopków, czyli światłoczułych receptorów siatkówki umożliwiających postrzeganie kolorów przy odpowiednim oświetleniu. Zwyrodnienie plamki związane z wiekiem (ang. Age-related Macular Degeneration, w skrócie AMD) diagnozuje się, gdy ta centralna część siatkówki ulega uszkodzeniu. Choroba może dotyczyć ludzi w każdym wieku, najczęściej jednak rozwija się u osób starszych. AMD to najczęstsza przyczyna zupełnej utraty wzroku u pacjentów po 65 roku życia. Rozróżnia się dwie postaci AMD: sucha rozwija się u 80 proc. pacjentów, zaś mokra (wysiękowa), groźniejsza forma, występuje u 20 proc. chorych. Ze statystyk wynika, że z AMD zmagają się niemal 2 miliony Polaków.
Zażywanie co najmniej jednej tabletki kwasu acetylosalicylowego w tygodniu może być związane z rozwojem zwyrodnienia plamki żółtej, wynika z najnowszych badań.
Niektóre problemy ze wzrokiem są niemal nie do uniknięcia, ale przed wieloma różnymi dolegliwościami, można by się uchronić. Profilaktyka obejmuje m. in. odpowiednią dietę. Istnieją produkty szczególnie rekomendowane dla zachowania dobrego wzroku.
Badacze odkryli, że substancja znajdująca się w winogronach i innych owocach może chronić naczynia krwionośne oka, które ulegają uszkodzeniom wraz z upływem lat.