Każdy z nas zapewne ma swoją ulubioną zupę, której smak i zapach przywołuje wspomnienia o rodzinnym domu. Niektórych smaków nie sposób odtworzyć, ale warto sprawić, aby zupy często gościły na naszych stołach. Świetnie sprawdzą się zarówno jako pierwsze danie obiadu, jak i podwieczorek. Ponadto może je jeść każdy – i mały, i duży. Wyśmienicie smakują zwłaszcza teraz, kiedy piękna, złota jesień niesie ze sobą coraz chłodniejsze dni. Ciepła zupa nie tylko rozgrzewa, ale także dostarcza płynów i cennych składników odżywczych.
Uczeni z Uniwersytetu w Wageningen w Holandii zbadali zależność między formą żywności, czasem żucia i ilością przyswojonych kalorii.
Bezsenność znacznie obniża jakość życia. Trudno o normalne funkcjonowanie, gdy nie można zasnąć, a jeśli sen przychodzi, to i tak jest przerywany licznymi przebudzeniami. W efekcie rano nie jest się wypoczętym i wszelkie obowiązki stają się trudniejsze do wykonania. Warto więc wiedzieć, że wśród czynników mających wpływ na zasypianie jest to, co jemy.
Uczeni radzą, jak jeść mniej - trzeba oszukać mózg określonym obrazem posiłku.