Coraz cieplejsze dni, zbliżające się lato i czas wakacji sprzyjają przebywaniu na zewnętrz - częściej spędzamy czas w miejscach publicznych i środkach transportu. Narażeni jesteśmy więc na większą liczbę zarazków. A niestety wakacyjne leniuchowanie sprawia, że czasem zapominamy też o prostych czynnościach jak dbanie o higienę dłoni. Tymczasem brudne ręce przenoszą 80 proc. infekcji. Jak więc uniknąć zagrożeń?
Rozpoczął się sezon grzybowy, a wraz z nim - pierwsze poważne zatrucia. Ministerstwo zdrowia przygotowało zestawienie zasad bezpiecznego grzybobrania, których stosowanie pomoże uniknąć śmiertelnego niekiedy niebezpieczeństwa.
Zbieranie grzybów w Polsce było i jest powszechnie lubiane. Niestety edukacja na temat grzybów i grzybobrania praktycznie nie istnieje. Wiemy o grzybach tyle, ile z krążących od pokoleń mitów. Bawimy się więc grzybobraniem - często ryzykując zdrowiem i życiem swoim i swoich najbliższych. Dlatego lekarze rodzinni z Porozumienia Pracodawców Ochrony Zdrowia przypominają kilka najważniejszych zasad zdrowego grzybobrania.
Niemiecki Instytut Roberta Kocha (RKI) ogłosił, że zakończyła się epidemia wywołana przez groźny szczep bakterii E. coli. Z powodu zakażeń zmarło ponad 50 osób, a zachorowało około 4 tysięcy.
Za zakażenia tysięcy już ludzi i śmierć osiemnastu osób odpowiada bardzo rzadki szczep bakterii EHEC. Trwają badania nad ustaleniem źródeł jego występowania, które mogło doprowadzić do tak licznych zatruć.
Śliwki, których ojczyzną jest Azja Mniejsza, Kaukaz i Persja, na stoły Europy dotarły po podbojach Aleksandra Macedońskiego. Te owoce to skarbnica naturalnych składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawierają witaminy z grupy B, które regulują działanie układu nerwowego i pracę mięśni, mają też wpływ na stan komórek i przemianę materii.
Trudno wyobrazić sobie jesień bez kasztanów i kolorowych liści, trudno też o tej porze roku nie wspomnieć o grzybach.