Menopauza rzeczywiście powoduje wzrost tkanki tłuszczowej. Kobiety w okresie okołomenopauzalnym tracą beztłuszczową masę ciała i ponad dwukrotnie zwiększają swoją masę tłuszczową.
Powszechnie uważa się, że odżywianie, które obejmuje okresy postu, poprawia zdrowie. Eksperci chcieli jednak wiedzieć, dlaczego tak się dzieje. Stąd przeprowadzili eksperymenty na krótko żyjących rybach proporczykowcach.
Kilkutygodniowa dieta o nikłej ilości węglowodanów poprawiła skład ciała, dystrybucję tłuszczu w organizmie i zdrowie metaboliczne.
Jedno z białek kwasu omega-3 odgrywa kluczową rolę w mechanizmie, który zapobiega magazynowaniu przez wątrobę nadmiernej ilości tłuszczu z pożywienia. Można więc opracować taki suplement diety, który pomoże zapobiegać niealkoholowej stłuszczeniowej chorobie wątroby (non-alcoholic fatty liver disease, NAFLD).
Procent tkanki tłuszczowej jest znacznie bardziej wiarygodnym wskaźnikiem ogólnego stanu zdrowia jednostki i ryzyka kardiometabolicznego niż wskaźnik BMI, mówią eksperci z Uniwersytetu w Tel Awiwie. Według nich pomiar tkanki tłuszczowej powinien być standardem w zakresie oceny zdrowia metabolicznego.
Otyłość, czyli główny czynnik ryzyka różnych chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca i nadciśnienie, stała się powszechna na całym świecie, więc szuka się innowacyjnych rozwiązań, by osłabiać ten problem.
Najlepsze tętno do spalania tłuszczu jest różne u różnych i często nie odpowiada "strefie spalania tłuszczu" na komercyjnych maszynach do ćwiczeń, mówią eksperci z Icahn School of Medicine w Mount Sinai.
Kobiety, które są sprawne i zdrowe, spalają więcej tłuszczu podczas ćwiczeń niż mężczyźni.
Niewielkie zmiany godziny jedzenia śniadania i kolacji mogą zmniejszyć tkankę tłuszczową.
Metabolizm u pacjentów z cukrzycą typu 2 i stanem przedcukrzycowym jest znacznie bardziej zaburzony niż u zdrowych ludzi i różni się w zależności od narządów i nasilenia choroby.
Tkanka tłuszczowa odgrywa ważną rolę w naszym zdrowiu. Jednak z wiekiem traci swoje funkcje, co może prowadzić do cukrzycy typu 2, otyłości, nowotworów i innych problemów. Jak się wydaje jednak, wysoka aktywność fizyczna przez całe życie przeciwdziała temu procesowi.
Wiadomo, że otyłość powoduje choroby kardiometaboliczne, takie jak nadciśnienie i cukrzyca, nie jest jednak tak, że jedyna przyczyna tych chorób to nadmierna ilość tłuszczu.
Oto kolejny powód, poza wytwarzaniem witaminy D, aby wygrzewać się w słońcu. Jak się okazuje, komórki tłuszczowe znajdujące się tuż pod skórą kurczą się pod wpływem niebieskiego światła emitowanego przez słońce.
Ludzie z wyższą masą mięśniową (i kobiety, i mężczyźni) rzadziej umierają z powodu chorób serca, ale wydaje się też, że kobiety mające nieco większą ilość tkanki tłuszczowej - niezależnie od ilości mięśni - są bardziej chronione przed śmiercią z powodu wspomnianych niż panie z mniejszą ilością tłuszczu w organizmie.
Na Uniwersytecie Alabamy wykazano u seniorów poprawę składu ciała, dystrybucji tłuszczu i zdrowia metabolicznego w odpowiedzi na ośmiotygodniową dietę o bardzo niskiej zawartości węglowodanów.