Leczenie nowotworu nierzadko ubocznie skutkuje osłabieniem układu odpornościowego pacjenta. To z kolei naraża na zagrażające życiu wtórne infekcje bakteryjne i grzybicze, szczególnie że bakterie, takie jak Staphylococcus aureus, stają się odporne na wiele leków. Okazuje się jednak, że indyjskie rośliny mogą działać przeciwko infekcjom bakteryjnym i grzybiczym w pacjentów z rakiem jamy ustnej.
Nadmiar alkoholu może skutkować nieprzyjemnymi dolegliwościami - m. in. bólem głowy czy mdłościami. Może też uszkadzać wątrobę. Jak się okazuje, w przypadku zakrapianej zabawy pomocne są szparagi, łagodzą skutki raczenia się napojami wyskokowymi.
Ilość i rodzaj bakterii w jelitach ma ogromny wpływ na stan zdrowia i pracę mózgu. Badania pokazują, że mikrobiom oddziałuje m. in. na sposób przechowywania tłuszczu, poziom glukozy we krwi i reakcję organizmu na hormony odpowiedzialne za uczucie głodu lub sytości. Ostatnie testy pokazały, że mikrobiota wpływa też na przekaźniki, które regulują nastrój i ma znaczenie dla zachowania zdrowia psychicznego. Aby zadbać o obecność odpowiednich bakterii w jelitach, dołącz te produkty do swojego jadłospisu.
Szparag lekarski od wielu wieków (już w starożytnej Grecji i Rzymie) był stosowany jako środek moczopędny pomagający zapobec tworzeniu się kamieni nerkowych. W medycynie azjatyckiej, korzeń rośliny był używany na kaszel, biegunkę i dolegliwości układu nerwowego. Dziś stosowane są głównie jako dodatek do rozmaitych dań, ale warto też pamiętać o jego prozdrowotnych właściwościach.
Koniec wiosny i początek lata to idealny czas, aby wzbogacić codzienną dietę o naturalne produkty – przede wszystkim świeże warzywa i owoce. O tym, które z nich są najcenniejsze dla zdrowia i pomogą zadbać o szczupłą sylwetkę mówi dietetyk Joanna Sobczak.
Od dawna wiadomo, że zdrowa dieta sprzyja zarówno lepszemu samopoczuciu fizycznemu, jak i psychicznemu, niektóre produkty mają jednak „specjalne" właściwości - ich spałaszowanie może osłabić stres.
Dobra wiadomość dla miłośników warzyw. Nadszedł czas na szparagi.