Pacjenci z otyłością, ale dobrym zdrowiem metabolicznym nie są zagrożeni przedwczesną śmiercią, uważają medycy z Uniwersytetu Yorku.
Na naszą sylwetkę oraz ryzyko rozwoju chorób wpływa nnie tylko to, co jemy, ale także to, kiedy spożywamy posiłki. Z nowych badań na myszach wynika, że dostęp do jedzenia w czasie ograniczonym do dziesięciu godzin może pomóc w osłabieniu ryzyka cukrzycy oraz otyłości.
Jakkolwiek nie istnieje magiczny produkt, który pozwoli zmniejszyć tkankę tłuszczową wokół brzucha, określony sposób odżywiania się pomoże osłabić otyłość brzuszną - dieta dobra dla serca da także efekt w postaci zmniejszenia obwodu w talii.
Dla twojego zdrowia i sylwetki znaczenie ma nie tylko to, co sobie serwujesz, ale jak szybko spożywasz posiłek. Jeśli robisz to zbyt szybkim tempie, nie tylko niszczysz wysiłki odchudzania, ale i zagrażasz zdrowiu swojego serca.
Otyłość jest coraz powszechniejsza na całym świecie i jakkolwiek można mieć sporą nadwagę, ale czuć się dobrze i nie chorować, otyłość zawsze oznacza wysokie ryzyko różnych dolegliwości.
Warto raczyć się lampką wina do kolacji, to może być korzystne także dla osób chorujących na cukrzycę.
Syndrom (zespół) metaboliczny istotnie zwiększa prawdopodobieństwo zawału i udaru.
Dieta o dużej ilości kalorii pochodzących z węglowodanów wywołuje więcej problemów zdrowotnych niż brak aktywności fizycznej, alkohol czy palenie papierosów razem wzięte.
Problemy w związku sprzyjają depresji i zaniedbaniu formy fizycznej, ostrzegają uczeni z Ohio State University.
Otyłość i zespół metaboliczny często sobie towarzyszą. Dlatego właśnie schudnięcie sprzyja zdrowiu. Najlepiej i najłatwiej zaś dokonać tego dzięki dostarczaniu sobie odpowiedniej ilości błonnika.
Jak wynika z kanadyjskich badań, regularne spożywanie orzechów drzewnych może chronić przed zespołem metabolicznym i cukrzycą typu 2.
Zespół metaboliczny nie jest jedną chorobą lub zaburzeniem, ale grupą dolegliwości związanych ze stylem życia i zespołem przewlekłych zaburzeń, które są związane z nieprawidłowym funkcjonowaniem procesów metabolicznych, tj. przetwarzaniem żywności w energię i przechowywaniem w tłuszczu.
Polifenole zawarte w jagodach mają jednocześnie oddziaływanie profilaktyczne, jak i terapeutyczne.
Od czasu do czasu każdy ma ochotę na odpoczynek od dogłębnie poznanej domowej kuchni i chętnie wybiera się do restauracji, by spróbować czegoś nowego lub wykwintnego. Jednakże zbyt częste stołowanie się „na mieście" może skutkować nadwagą...
Aby uniknąć syndromu metabolicznego, należy regularnie wybierać się na spacer.