Jedzenie ciemnopomarańczowych, czerwonych i zielonych warzyw liściastych oraz owoców jagodowych, a także picie soku pomarańczowego może wiązać się z niższym ryzykiem utraty pamięci u starzejących się mężczyzn.
Badania wskazują, że regularne spożywanie flawonoidów, związków znajdujących się np. w soku pomarańczowym, wiąże się z korzyściami zdrowotnymi u osób starszych z łagodnymi zaburzeniami poznawczymi i chorobami neurodegeneracyjnymi.
Zgodnie z rekomendacjami ekspertów, należy spożywać min. 400 g warzyw i owoców dziennie w 5 porcjach. Jedną z nich może stanowić szklanka soku, czyli ok. 200 ml. Warto sięgać po sok pomarańczowy ponieważ – jak pokazują badania – zawarte w nim składniki odżywcze pomagają walczyć ze stresem oksydacyjnym, stanami zapalnymi oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego.
Beta-kryptoksantyna – warto zapamiętać tę niełatwą nazwę. To bowiem jeden z istotnych składników odżywczych, który ma istotne znaczenie dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wyjaśniamy co to jest beta-kryptoksantyna, jaka jest jej rola i dlaczego jej najbardziej wartościowym źródłem jest 100% sok pomarańczowy.
Sok pomarańczowy zawiera naturalny środek przeciwdziałający starzeniu się mózgu. Ma szczególne znaczenie dla osób, które ukończyły 65 lat.
Codzienna suplementacja witaminą D może wspomóc wysiłki ludzi otyłych zmierzające do utraty na wadze.
Wszyscy wiemy, że soki owocowe to świetne napoje. Ich dobroczynne działanie ma wiele aspektów - od najbardziej oczywistego, tj. skutecznego gaszenia pragnienia, poprzez pomoc w zachowaniu odpowiedniej wagi, aż po zapobieganie rozlicznym chorobom. No tak, ale wszystkie te informacje cechują się zbyt wysokim stopniem ogólności - co może nam ułatwić, bądź zagwarantować określony sok? Oto przegląd.